субота, 12. април 2014.

Čoko torta





Potrebno je:

4 jaja
200 gr šećera
1 vanilin šećer
100 gr maslaca
100 gr čokolade
4 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za fil 1:

5 dcl slatke pavlake
200 gr čokolade

Za fil 2:

200 gr šlaga
3 dcl vode

 Priprema:

 U posudu staviti 100 g maslaca i 100 g čokolade i istopiti na blagoj vatri.Ostaviti da se prohladi.
 Umutiti 4 žumanca sa 200 g šećera i 1 kesicom vanile. Mutiti dok se masa ne sjedini, dodati prohladjen istopljen maslac i čokoladu. Sve skupa dobro umutiti i dodati brašno i prašak za pecivo i opet umutiti. Na kraju dodati sneg od   4  belanca, sjediniti  sa masom ne mutiti  mikserom već varjačom.
 Umućenu masu staviti  u pleh prečnika  26 cm, prethodno obložen papirom. Peći  na 180 stepeni.

 Fil 1:
 U posudu staviti 5 dl slatke pavlake i 200 g mlevene čokolade. Zagrevati na tihoj vatri neprekidno mešati da se čokolada istopi, a pavlaka ne sme da provri. Kad se čokolada istopi ostaviti  masu da se dobro ohladi. Kad se ohladi mutiti  mikserom 2-3 minuta dok masa ne bude čvrsta.

 Fil  2: 
Umutiti  čvrsto 200 g šlaga u prahu i 3 dl vode.
Filovati tortu: U okrugli kalup sa obručem staviti koru, preko fil 1 i na kraju fil 2.

 Dekoracija za tortu: U kesu od zamrzivača staviti 2-3 štangle čokolade. Potopiti kesu u ključalu vodu i da stoji dok čokolada ne omekša. Probušiti na vrhu kesu čačkalicom i istiskati na list celofana ornamente koje želimo (cvetove, leptiriće, srca ....) ostaviti da se ukrasi stegnu i staviti na tortu.

















Постави коментар