субота, 12. април 2014.

Liker od trnjina





 Potrebno je:

1.5 kg trnjina
3 litra vode
šećer
1/2 litra domaće rakije ( lozovača. šljivovica, jabukovača)
1 kesica (10gr) limuntosa
1 kesica (10 gr) vanilin šećera


 Trnjine (Prunus spinosa) oprati staviti u posudu, dodati 3 litra vode i kuvati oko 15 - 30  minuta, dok trnjine ne omekšaju.
 Toplu masu propasirati.
 Koliko dobijemo tečnosti posle pasiranja toliko dodamo šećera, 1/2 litra domaće rakije, 1 limuntos i 1 vanilin šećer.
 Sve izmešamo, povremeno mešamo da se šećer  ne istopi. Kad se šećer istopi upakovati  u flaše.
 Trnjine je dobro brati posle slane one tada omekšaju, ako ih oberemeo pre slane, tada ih staviti u zamrzivač da se zamrznu, odmrznuti ih pa kuvati.









Plodovi trnjine počinju dozrevati u avgustu, ali ostaju na stablu i zimi jer se čvrsto drže na granama. Najčešće se beru prezreli – u decembru, jer su tada najukusniji (nakon što ih nekoliko puta “opari” mraz). Prezreli plodovi trnjine sadrže manje kiseline, a više šećera.

 LEKOVITA SVOJSTVA TRNJINE:

 Pomaže kod tegoba sa želucem, povećava apetit, blagi je diuretik. Odlično sredstvo za čišćenje krvi, pražnjenje creva i izlučivanje znoja i mokraće. Trnjina pomaže i kod gihta. Dokazano je da plodovi trnjine imaju lagano laksativno delovanje.
Постави коментар