недеља, 2. новембар 2014.

Pilav sa piletinom





Potrebno je:

2 pileća bataka sa karabatakom
1 šargarepa
1 glavica crna luka
2 čena bela luka
200 gr pirinča dugog zrna
1 lovorov list
1/2 kašičice kurkume u prahu
so
mleveni biber
seckani peršun

Priprema:

U posudu staviti meso, 1 list lovora, dodati vode ( oko 1 litar)  posloliti i kuvati dok meso ne omekša.
Izvaditi meso iz vode ( supe) odvojiti od kostiju, iscepkati ga krupnije ili sitnije po želji a supu ostaviti po strani.
Na 1 kašiku ulja dodati sitno seckan beli i crni luk i rendanu šargarepu. Pržiti 5-6 minuta, dodati cepkano meso, propržiti 1 minut, dodati opran i ocedjen pirinač, pržiti 2 2 minutada pirinač dobije staklast izgled. Dodati soli, mlevena bibera i kurkumu u prahu.
Dodati 3-4  kutlače supe izmešati i na tihoj vatri kuvati, povremeno izmešati i dodavati po malo supe sve dok se pirinač ne skuva.
Jelo ne sme biti suvo, da izgleda sočno a bez tečnosti. Na kraju dodati seckana peršuna.
Pilav ima lepu žutu boju, začin kurkuma boji jelo u žuto.










петак, 31. октобар 2014.

Krompir i šampinjoni u pavlaci




Super prilog uz piletinu.

Potrebno je:

400 gr šampinjona
1 glavica crna luka
1 čen bela luka
400 - 500 gr krompira
2, 5 dcl pavlake za kuvanje
so
mleveni biber
1 kašičica origana
seckani peršuna

Priprema:

Krompir oguliti iseći na veće kocke, skuvati u posoljenoj vodi i kad se skuva  ocediti od vode.
Šampinjone ako su manji ostaviti cele, srednje prepoloviti a veće iseći na 4 dela.
Sitno iseckati crni i beli luk.
Na jednu kašiku ulja  staviti crni i  beli luk i šampinjone. Pržiti dok voda ne ispari što su šampinjoni i luk pustili. Dodati so, mleveni biber i origano, kocke ocedjena kuvana krompira i pavlaku za kuvanje. Izmešati i sve kuvati 1 minut. Dodati seckan peršun.












четвртак, 30. октобар 2014.

Slatki cvetići





Od ove mase dobijemo 8 cvetića punjenih džemom.

Potrebno je:

2 dcl vode
5 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
10 kašika ulja
1 žumance
1 prstohvat soli
400 gr brašna

Za premazivanje cvetića:

1 belance
džem od šljiva (  po želji može i drugi džem)

Za posipanje cvetića:

1 kašika maslaca
2  kašike šećera
2  kašike mlevenih oraha
1  kašika brašna

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 3-4 minuta, pa dodati 1 žumance, 10 kašika ulja, prstohvat soli i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme napraviti smesu za posipanje. U dublju i užu posudu staviti 1 kašiku maslaca, 2 kašike šećera, 2 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna. Mutiti mikserom 30 sekundi da se naprave mrvice.
Nadošlo testo podeliti na 8 delova. Svaki deo razvaljati u krug prečnika 15 cm. Nabirati ivice kruga i zavrnuti prema sredini. Stavljati cvetiće na pleh prethodno obložen papirom. Unutar kruga staviti 1 kašičicu džema. Tako uraditi sa svim delovima testa.
Belance umutiti u sneg i premazati cvetiće i posuti smesom za posipanje.
Ostaviti da stanu 10-15 minuta i peći na 180 stepeni 20 minuta.










Pivske šnicle od mlevenog mesa





Jako sočne i ukusne šnicle.

Potrebno je:

500 gr mlevenog  mesa
1 glavica crna luka
2 čena bela luka
1 jaje
2 kašike seckana peršuna
so
mleveni biber
1/2 kašičice kurkume u prahu
1 kašičica seckana lista ruzmarina
150 gr rendana sira

Masa za pohovanje:

2 jaja
2,5 dcl piva
250 gr brašna
so
mleveni biber

Priprema:

U posudu staviti mleveno meso, sitno seckan crni i beli luk, 1 jaje, so, peršun, mleveni biber, kurkuma prah i ruzmarin. Masu dobro izmešati staviti na foliju, rastanjiti veličine 25x22 cm, preko mesa izrendati 150 gr sira.
Pomoću folije urolati meso sa sirom, krajeve folije uviti i staviti rolat u zamrzivač da stoji 2 sata.
Za to vreme napraviti smesu za pohovanje šnicli.
Umutiti 2 jaja, dodati pivo, brašno, so i mleveni biber.
Masa da stoji 1 sat.
Izvaditi rolat iz zamrzivača, ukloniti foliju i iseći rolat oštrim nožem na kolutove širine 1cm
Svaki kolutić mesa uvaljivati u masu za pohovanje i pržiti na vrelom ulju sa jedne i druge strane.
Pržene šnicle po želji posuti tucanom crvenom paprikom.
Rolate možemo i zamrznuti pa po potrebi koristiti.

















уторак, 28. октобар 2014.

Hrizantema pogača





Potrebno je:

2,5 dcl gazirane vode
1 kašika šećera
1 kašika suvog  kvasca
1 jaje
6 kašika ulja
1 kašičica soli
500 gr brašna

Za fil:
ajvar

Za premazivanje pogače:

2 kašike majoneza
1 kašika jogurta

Priprema:

U mlaku gaziranu vodu staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku suva kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 6 kašika ulja, so i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje testo podeliti na  45 delića. Svaki delić oblikovati u lopticu, razvaljati u krug, izvaditi krug testa metalnim kalupom prečnika 8 cm. Testo van kalupa ostaviti ( od više loptica) i od njega napraviti nove loptice testa.
Krug testa premazati ajvarom, preklopiti, ponovo preklopiti i redjati u tepsiju prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom.
Latice od krugova testa su u tri reda, ukupno oko 54  kruga testa.
Kad poredjamo sve krugove testa, umutiti majonez i jogurt i premazati pogaču.
Ostaviti da stane 40 minuta i peći na 180 stepeni 25 minuta, staviti po vrhu pogače papir za pečenje i peći još 10 minuta.



















Šeherezada torta







Ovu tortu sam pravila više puta i uvek se ponovo oduševimo. Brzo se sprema, kremasta a ujedno i čvrsta.
Kod mene ima 4 reda keksa.

Potrebno je:

400 gr turskog keksa

Za prvi fil:

1 litar mleka
10 kašika šećera
3 pudinga od vanile
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu

Za drugi fil:

400 gr krem šlaga u prahu
3 dcl gazirane vode
100 gr kisele pavlake

Priprema:

U jednom pakovanju keksa ima 300 gr. U tortu ide 400 gr, tako da nam je potrebno kupiti 2 pakovanja. Za jedan red potrebno je 100 gr keksa.
Pripremiti prvi fil. U suvu posudu staviti 10 kašika šećera i karamelisati šećer da bude svetlo braon. Karamelisati na šporetu na podeok 2 od mogućih 3.
Kada se šećer karamelizuje, dodati 5  dcl topla mleka i kuvati na 1,5 podeok dok se karamel ne istopi.
Posebno umutiti 3 pudinga od vanile sa 5 dcl mleka, dodati u karamel mleko i kuvati dok se ne zgusne. Kad se zgusne ostaviti da se ohladi, češće mešati da se ne napravi korica po vrhu kuvana pudinga.
Umutiti 250 gr margarina sa 200 gr šećera u prahu i dodavati muteći ohladjen puding.
Napraviti drugi fil. Umutiti 400 gr krem šlaga sa 3 dcl gazirane vode i dodati 100 gr kisele pavlake.
Filovati keks:
Na tacnu staviti red keksa ( 5 u dužinu i 4 u širinu), sloj prvog  fila pa sloj drugog  fila, opet red keksa i sloj druga pa prva fila. Tako redjati slojeve keksa i slojeve filova. Ima 4 reda keksa, po zadnjem redu  keksa ide sloj prvog  pa sloj drugog fila.
Za ukrašavanje torte umutiti šlag i ukrasiti. 





















































петак, 24. октобар 2014.

Čorba sa mlevenim mesom i povrćem




Potrebno je:

300 gr mlevena mesa
1 glavica crna luka
2 čena bela luka
1 šargarepa
1 crvena paprika
1/2 korena paškanata
manja kriška korena celera
1 paradajz
4-5 krompira
1 kašika mlevene crvene paprike
so
mleveni biber
1/2 kašičice kurkume u prahu
2 dcl soka od paradajza
2 kašike ulja
5-6 dcl vode

Priprema:

Povrće iseckati, šargarepu na kolutiće, crni i beli luk sitno iseckati, celer,  paškanat i crvenu papriku na kockice, krompir oguliti i iseći na veće kockice, paradajz oguliti i iseći na kockice.
Uposudu staviti 2 kašike ulja dodati mleveno meso i pržiti 5-6 minuta, pa dodati crni, beli luk, šargarepu, celer i paškanat, pržiti 2-3 minuta pa dodati mlevenu papriku u prahu. Izmešati dodati krompir i kockice paradajza, so, mleveni biber, kurkumu u prahu, majčinu dušicu. Izmešati, zaliti sa 2 dcl soka od paradajza i 6 dcl vode.
Poklopiti i kuvati na tihoj vatri 45 minuta. Kad se skuva posuti seckanim peršunom.