уторак, 28. октобар 2014.

Šeherezada torta





Ovu tortu sam pravila više puta i uvek se ponovo oduševimo. Brzo se sprema, kremasta a ujedno i čvrsta.
Kod mene ima 4 reda keksa.

Potrebno je:

400 gr turskog keksa

Za prvi fil:

1 litar mleka
10 kašika šećera
3 pudinga od vanile
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu

Za drugi fil:

400 gr krem šlaga u prahu
3 dcl gazirane vode
100 gr kisele pavlake

Priprema:

U jednom pakovanju keksa ima 300 gr. U tortu ide 400 gr, tako da nam je potrebno kupiti 2 pakovanja. Za jedan red potrebno je 100 gr keksa.
Pripremiti prvi fil. U suvu posudu staviti 10 kašika šećera i karamelisati šećer da bude svetlo braon. Karamelisati na šporetu na podeok 2 od mogućih 3.
Kada se šećer karamelizuje, dodati 5  dcl topla mleka i kuvati na 1,5 podeok dok se karamel ne istopi.
Posebno umutiti 3 pudinga od vanile sa 5 dcl mleka, dodati u karamel mleko i kuvati dok se ne zgusne. Kad se zgusne ostaviti da se ohladi, češće mešati da se ne napravi korica po vrhu kuvana pudinga.
Umutiti 250 gr margarina sa 200 gr šećera u prahu i dodavati muteći ohladjen puding.
Napraviti drugi fil. Umutiti 400 gr krem šlaga sa 3 dcl gazirane vode i dodati 100 gr kisele pavlake.
Filovati keks:
Na tacnu staviti red keksa ( 5 u dužinu i 4 u širinu), sloj prvog  fila pa sloj drugog  fila, opet red keksa i sloj druga pa prva fila. Tako redjati slojeve keksa i slojeve filova. Ima 4 reda keksa, po zadnjem redu  keksa ide
 sloj prva pa sloj druga fil.
Za ukrašavanje torte umutiti šlag i ukrasiti. Ja nisam ukrašavala već sam ostavila zadnji drugi sloj fila od šlaga.





















Постави коментар