уторак, 24. март 2015.

Domaći karamel - dulce de leche





Potrebno je:

1 litar mleka
350 gr šećera
1 dcl vode
1 vanilin šećer
1 kašičica sode bikarbone

Priprema:

U dublju  posudu staviti 350 gr šećera, dodati 1 dcl vode, dobro izmešati, kuvati da se šećer istopi i bude gust,
Dodati 1 litar mleka, 1 kesicu vanilin šećera, 1 kašičicu sode bikarbone. Kada dodamo sodu bikarbonu paziti da masa ne pokipi jer masa peni kada dodamo sodu bikarbonu. Mešati 3-4 minuta da se masa slegne i kuvati. Na početku kuvanja redje mešati ali kako masa bude gušća češće mešati, pri kraju kuvanja stalno mešati da masa ne zagori a da bude gusta.
Dužina kuvanja zavisi od jačine vatre. Ja sam kuvala 1 sat i 10 minuta na podeoku 2 od mogućih 3 na početku kuvanja povremeno mešanje  a na kraju uz stalno mešanje. Kada kuvam na podeoku 1,5 od mogućih 3 kuvam skoro duplo više uz retko mešanje sem pri kraju kuvanja uz stalno mešanje. Dobićemo gusti karamel, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Dobićemo 500 gr karamel krema.
U frižideru može da stoji 10 dana.



недеља, 22. март 2015.

Ekspres šnicle




Ovako spremljene šnicle su mekane i sočne.

Potrebno je:

500 gr mesa junećeg
2 jaja
1 kašika  ulja
1 kašika senfa
1 kašika gustina
1 kašičica soli
1 kašika susama
prstohvat kurkume u prahu

Priprema:

Meso iseći na manje šnicle i malo ih izlupati tučkom za meso.
Umutiti 2 jaja dodati ulje, so, senf, gustin, susam i kurkumu. Svaku šniclu uvaljati u ovu smesu da se obloži sa svih strana, staviti u posudu poklopiti i ostaviti da stoji u frižiderupreko noći i sutradan pržiti šnicle na ulju sa jedne i druge strane.
Meso u ovoj marinadi može da stoji u frižideru do 3 dana i po potrebi uzimati šnicle i pržiti.














Neodoljive brze kiflice




Kada smo u škripcu sa vremenom gosti najavili a trebaju nam kiflice, ove su idealne. mekane a postupak pravljenja je dosta skraćen. Od ove količine izadje 48 kiflica srednje veličine.

Potrebno je:

2,5 dcl mleka
2,5 dcl gazirane vode
1 kašičica šećera
40 gr svežeg kvasca
2 dcl ulja
2 kašičice soli
1 jaje
1,050 gr brašna

Za premazivanje:

100 gr putera ili margarina
1 jaje
1 kašika ulja
seme susama

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer,  kvasaci 1 kaiku brašna da stane 5 minuta.
U posudu staviti 1 jaje, dodati ulje, mlaku gaziranu vodu, so, odstajalo mleko sa kvascem i brašno.
Zamesiti testo, dobro izraditi i formirati kuglu. Bacati kuglu testa o radnu površinu 30 - 50 puta ( što se više baca bolje je izradjeno testo).
Kada izradimo testo i pre nego počnemo praviti kiflice rernu uključiti na 50 stepeni i kad se ugreje isključiti a ne otvarati dok ne formiramo kiflice.
Izradjeno testo podeliti na 3 dela. Sva tri dela razvaljati u krug prečnika 36 cm, iseći na 16 trouglova.
Premazati trouglove testa sa rastopljenim puterom ili margarinom i uvaljati napraviti kiflicu, staviti u pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim delovima testa.
Umutiti 1 jaje sa 1 kašikom ulja premazati kiflice i posuti susamom i na svaku kiflicu staviti malo otopljena putera ili margarina.
Pleh sa kiflicama staviti u rernu i da stoje 20 minuta, izvaditi ih iz rerne, tada rernu uključiti na 180 stepeni i kad se zagreje ( to je oko 10 minuta) staviti kiflice i peći  25- 30 minuta.
Kiflice stoje ukupno 30 minuta, 20 minuta i zagrejanoj rerni na 50 stepeni pa isključenoj i 10 minuta dok se rerna ne zagreje.





























субота, 21. март 2015.

Farbanje uskršnjih jaja - dekupaž





Za farbanje jaja dekupaž tehnikom biće vam potrebno jaja, obična četkica, salvete sa sitnijim motivima i 1 belance.
Jaja skuvati i ohladiti.
Papirne salvete imaju 3 sloja, odlepiti gornji sloj sa motivom ( taj će mo koristiti ostale slojeve baciti). Motive koje želimo iseckati makazama  ili iscepkati pažljivo prstima .
Belance umutiti viljuškom da zapeni. Uzeti jaje, četkicom premazati belancetom deo na jajetu, staviti izrezani motiv salvete i opet preći četkicom umočenom u belance, prvo prelaziti četkicom od sredine motiva ka kraju. Tako uraditi sa svim jajima i ostaviti da se osuše.
Kad se osuše, staviti malo ulja na parče tkanine i premazazti jaja da dobiju  sjaj.
































Harmonika pita sa krompirom i prazilukom




Potrebno je:

500 gr kora za pitu
600 gr krompira
2 struka praziluka
1 dcl ulja
so
mleveni biber

Za preliv:

3 jaja
2,5 dcl mleka
2,5 dcl jogurta
so
mleveni biber

Priprema:

Krompir oguliti skuvati, ocediti od vode prohladiti i izrendati.
Praziluk iseći na kolutiće i pržiti na ulju dok ne omekša dodati rendan krompir izmešati dodati so i mleveni biber.
Jedan list kore za piru četkom premazati sa malo ulja staviti smesu od praziluka i krompira i koru savijati kao harmoniku, staviti u pleh obložen papirom. Tako uraditi sa svim korama slagati jednu do druge kao harmoniku.
Umutiti 3 jaja sa 2,5 dcl mleka, 2,5 dcl jogurta, dodati so,  mleveni biber i zaliti složenu pitu kašikom malo po malo stavljati da preliv ulje izmedju savijenih kora.
Pita da stane 10 minuta i peći na 180 stepeni 30 minuta.

















петак, 20. март 2015.

Gratinirani krompir





Gratinirani krompir osim kao prilog, može se poslužiti i kao glavno jelo uz salatu.


Potrebno je:

1 kg krompira
2 glavice crnog luka
2,5 dcl pavlake za kuvanje
2  kašike ulja
so
mleveni biber
150 gr rendanog sira ( bilo koji tvrdi sir)

Priprema:

Krompir oguliti i iseći na tanke kolutiće, dodati vode i kuvati od kad provri 5 - 7 minuta. Ocediti od vode.
Za to vreme na ulju pržiti  sitno seckan crni luk da dobije staklast izgled.
Rernu zagrejati na 180 stepeni.
U pouljenu posudu za pečenje staviti 1/2 krompira ( redjati kolutiće da se malo preklapaju), pa celu masu od prženog luka, posoliti i staviti mlevenog bibera, preliti sa 1/2 pavlake za kuvanje, pa red 2/2 krompira, pososliti i pobiberiti.
Preliti sa 2/2 pavlake sa kuvanje. Po vrhu narendati sir. Staviti u zagrejanu rernui peći 30 minuta.