недеља, 22. март 2015.

Neodoljive brze kiflice




Kada smo u škripcu sa vremenom gosti najavili a trebaju nam kiflice, ove su idealne. mekane a postupak pravljenja je dosta skraćen. Od ove količine izadje 48 kiflica srednje veličine.

Potrebno je:

2,5 dcl mleka
2,5 dcl gazirane vode
1 kašičica šećera
40 gr svežeg kvasca
2 dcl ulja
2 kašičice soli
1 jaje
1,050 gr brašna

Za premazivanje:

100 gr putera ili margarina
1 jaje
1 kašika ulja
seme susama

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer,  kvasaci 1 kaiku brašna da stane 5 minuta.
U posudu staviti 1 jaje, dodati ulje, mlaku gaziranu vodu, so, odstajalo mleko sa kvascem i brašno.
Zamesiti testo, dobro izraditi i formirati kuglu. Bacati kuglu testa o radnu površinu 30 - 50 puta ( što se više baca bolje je izradjeno testo).
Kada izradimo testo i pre nego počnemo praviti kiflice rernu uključiti na 50 stepeni i kad se ugreje isključiti a ne otvarati dok ne formiramo kiflice.
Izradjeno testo podeliti na 3 dela. Sva tri dela razvaljati u krug prečnika 36 cm, iseći na 16 trouglova.
Premazati trouglove testa sa rastopljenim puterom ili margarinom i uvaljati napraviti kiflicu, staviti u pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim delovima testa.
Umutiti 1 jaje sa 1 kašikom ulja premazati kiflice i posuti susamom i na svaku kiflicu staviti malo otopljena putera ili margarina.
Pleh sa kiflicama staviti u rernu i da stoje 20 minuta, izvaditi ih iz rerne, tada rernu uključiti na 180 stepeni i kad se zagreje ( to je oko 10 minuta) staviti kiflice i peći  25- 30 minuta.
Kiflice stoje ukupno 30 minuta, 20 minuta i zagrejanoj rerni na 50 stepeni pa isključenoj i 10 minuta dok se rerna ne zagreje.





























Постави коментар