четвртак, 20. новембар 2014.

Domaći čajni keksići





Potrebno je:

250 gr putera ili margarina
250 gr šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
2 kašike kisele pavlake
1 kašičica rendane kore limuna
1 prašak za pecivo
550 gr brašna

Za ukrašavanje:

100 gr čokolade
50 gr kokosa

Priprema:

Umutiti puter sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, dodati kiselu pavlaku,  1 jaje rendanu koricu limuna, praška za pecivo i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da stane 30 minuta na hladnom mestu.
Uzeti špric za tulumbe sa zvezdastim nastavkom.
Staviti testo u špric i istiskati  u obliku potkovice, na pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 180 stepeni 20 minuta, da blago porumene.
Istopiti čokoladu sa 2 kašike ulja,
Vrhove keksića umakati u istopljenu čokoladu pa u kokos.


































четвртак, 13. новембар 2014.

Neodoljive kifle sa premazom od majoneza






Jako mekane i  ukusne kiflice.


Potrebno je:

3 dcl vode
1 kašičica šećera
20 gr svežeg kvasca
3 kašike jogurta
3 kašike ulja
1 kašičica soli
600 gr brašna

Za punjenje kiflica:

150 gr sira ( sitni sir ili feta sir)

Za premazivanje kiflica:

3 kašike majoneza
3 kašike rendana kačkavalja

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i kvasac, da stane 5 minuta pa dodati jogurt, ulje, so i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi dok ne udvostruči količinu.
Nadošlo testo izraditi i podeliti na 16 kuglica. Svaku kuglicu testa razvaljati u krug,  na jenom kraju iseckati testo a na drugi kraj staviti 1 kašičicu sira i urolati kiflicu. Poredjati kiflice u pleh prethodno obložen papirom.
Premazati kiflice majonezom posuti rendanim sirom i ostaviti da stanu 15 - 20 minuta i peći na 180 stepeni 20 - 25 minuta.

















среда, 12. новембар 2014.

Punjene pečene tikvice







Potrebno je:

3 veće tikvice
250 gr mlevenog mesa
1 glavica crna luka
1 šargarepa
2 čena bela luka
100 gr pirinča
2 dcl soka od paradajza
so
mleveni biber
2 kašike seckanog peršuna
1/2 kašičice kurkume u prahu
2 dcl pavlake za kuvanje
200 gr kisele pavlake

Priprema:

Tikvice oguliti, prepoloviti i izdubiti.
Izdubljeni deo tikvica iseckati. Crni i beli luk sitno iseckati, šargarepu izrendati, pirinač skuvati i ocediti od vode.
Na 2 kašike ulja 3 - 4 minuta pržiti mleveno meso, dodati seckan crni i beli luk, rendanu šargarepu i seckani izdubljeni deo tikvica. Pržiti 3-4 minuta, dodati, kuvani pirinač, so, mleveni biber, kurkumu u prahu, 2 dcl soka od paradajza i seckani peršun. Sve dobro izmešati.
Ovom smesom puniti tikvice. Preostali deo smese staviti na pleh podmazan uljem pa poredjati po smesi punjene tikvice.
Peći 30 minuta, izvaditi iz rerne pa premazati smesom umućenom od 2 dcl pavlake za kuvanje i 200 gr kisele pavlake. Peći još 10 - 15 minuta da se zapeče.
























недеља, 9. новембар 2014.

Jesenja pileća čorba





Potrebno je:

2 grubo očišćene kosti od bataka sa karabatakom
2 grubo očišćene kosti od pilećih grudi
1 list lovora
1 crni luk
1 čen bela luka
1 veća šargarepa
50 gr korena celera
50 gr korena peršuna
1  crvena paprika
2 krompira
4 kašike pirinča
100 gr graška
2 kašike kukuruznog griza
so, mleveni biber
1/2 kašičice kurkume u prahu
seckani peršun

Priprema:

Sa bataka, karabataka i grudi skinuti meso, stim što ostaviti nešto mesa i po kostima.
Staviti kosti u lonac, dodati 2 litra vode i 1 list lovora. kuvati 45 minuta. Izvaditi kosti iz supe, meso odvojiti od kostiju.
U drugu posudu staviti 1-2 kašike ulja, dodati sitno seckan crni luk, pasiran čen bela luka, šargarepu, celer, koren peršuna, crvenu papriku na kocke, pržiti 2-3 minuta, dodati krompir na kocke, pirinač opran i ocedjen od vode, grašak, meso odvojeno od kostiju  pržiti 1 minut, dodati, so, mleveni biber,
kurkumu i supu gde se kuvale kosti.
Kuvati 25 minuta, dodati 2 kašike kukuruznog griza i kuvati još 5 minuta.
Na kraju dodati seckanog peršuna.






















петак, 7. новембар 2014.

Karamel keks torta






Brza torta za sve one koje nemaju mnogo vremena  da provode u kuhinji. Nema pečenja kora, pa da li će kora uspeti, jednostavno skuvati fil ne čekati da se ohladi, vrućim filovati keks koji ne potapamo ni u mleko ni u sok, keks će omekšati od topla fila.

Potrebno je:

750 gr keksa  Zlatni Pek sa kakaom
( pakovanje je od 250 gr, potrebna su nam 3 pakovanja)

Za fil:

3 jaja
20 kašika šećera
3 pudinga od vanile
1 litar mleka

Za  ukrašavanje:

2 kesice šlag krema


Priprema:

U suvu posudu staviti 10 kašika šećera i na podeoku 2 od mogućih 3 karamelisati šećer da bude svetlo braon boje.




Dodati 8 dcl topla mleka i kuvati na tihoj vatri dok se karamel ne istopi.
Umutiti 3 žumanca sa 4 kašike šećera, dodati 3 pudinga od vanile i 2 dcl mleka, pa dodati u karamel mleko i kuvati dok se ne zgusne.
Posebno umutiti 3 belanca, dodati 6 kašika šećera, mutiti da bude čvrsto.
Dodavati kašiku po kašiku umućena belanceta u vruć karamel fil neprekidno muteći mikserom.
Toplim filom filovati keks.
Na tacnu staviti red keksa i to poredjati 16 komada,
Keks ne potapati ni u mleko ni u sok. Preko keksa staviti sloj topla fila, pa opet keks, pa topao fil i tako redom dok ne potrošimo keks i fil.
Torta ima 5 reda keksa i 4 sloja fila, zadnji red torte je keks.






Umutiti 2 kesice šlag krema po upustvu na kesici i ukrasiti tortu.




















среда, 5. новембар 2014.

Pogača kruna





Potrebno je:

2 dcl vode
1 kašičica šećera
25 gr svežeg  kvasca
2 dcl jogurta
1 jaje
1 belance
1/2 dcl ulja
1 kašika soli
700 gr brašna

Za premazivanje testa:

100 gr omekšalog  margarina

Za premazivanje pogače:

1 žumance
2 kašike ulja
2 kašike mleka

Za posipanje:

semenke lana i susama

Priprema:

U mlaku vodu dodati šećer i kvasac. Da stane 5-6 minita pa dodati jogurt, ulje, 1 jaje, 1 belance, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi da udvostruči količinu.
Kad testo nadodje, izraditi ga podeliti na 2 jednaka dela. Razvaljati oba dela testa u elipsast krug. Prvi krug koji stavljamo u sredinu tepsije razvaljati da je po veličini manji od drugog kruga koji stavljamo do oboda tepsije ( prvi krug prečnika da je 30 cm a drugi krug oko 45 cm).
Oba razvaljana kruga premazati sa omekšalim margarinom, izrezati testo kao na slici na rastojanju od 1 cm. Urolati testo, uviti kao puž i staviti na sredinu tepsije prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom.
Drugi deo testa koji je veći od prvog na isti način rezati uviti u rolat i staviti oko prvog uvijenog testa u tepsiji.
Umutiti 1 žumance, 2 kašike ulja i 2 kašike mleka, premazati pogaču, posuti semenkama susama i lana, ostaviti da stane 45 minuta i peći na 170 stepeni 45 minuta.























понедељак, 3. новембар 2014.

Jesenji cvet pogača





Potrebno je:

2,5 dcl mleka
1 kašika šećera
40 gr svežeg kvasca
1 kašika soli
1 jaje
1 belance
1 dcl ulja
2 kašike jogurta
700 gr brašna

Za premazivanje testa:

125 gr omekšala maslaca

Za premazivanje pogače:

1 žumance
2 kašike jogurta
2 kašike ulja

Za posipanje pogače:

semenke lana i susama

Priprema:

U mlako mleko staviti kvasac i šećer. Ostaviti da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 1 belance, ulje, jogurt, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje i udvostruči količinu, izraditi i podeliti na 4 dela. Sva 4 dela podeliti po pola da se dobije 8 delova. Svaki deo testa razvaljati veličine manjeg tanjira, premazati 4 dela  sa razmekšalim maslacem i spojiti po  2 kruga testa, Tako imamo 4  dela testa po 2 spojena kruga koje razvaljati u elipsast krug dužine 25 cm, premazati sa omekšalim maslacem i urolati. Tako uraditi i sa preostala 3 kruga testa.
Rolate sa strane 3 -4 cm iseći i staviti u sredinu  tepsije, prethodno obloženu papirom. Delovi testa sečenom stranom idu do papira.
Preostale rolate svaki iseći na trouglove i redjati po obodu tepsije okrenute sečenom stranom gore i deblji deo trougla do stranice tepsije.
Umutiti 1 žumance sa uljem i jogurtom premazati pogaču, srednji deo posuti semenkama lana a spoljni deo susamom,  ostaviti da stane 45 minuta i peći na 170 stepeni 45 minuta.