понедељак, 03. новембар 2014.

Jesenji cvet pogača





Potrebno je:

2,5 dcl mleka
1 kašika šećera
40 gr svežeg kvasca
1 kašika soli
1 jaje
1 belance
1 dcl ulja
2 kašike jogurta
700 gr brašna

Za premazivanje testa:

125 gr omekšala maslaca

Za premazivanje pogače:

1 žumance
2 kašike jogurta
2 kašike ulja

Za posipanje pogače:

semenke lana i susama

Priprema:

U mlako mleko staviti kvasac i šećer. Ostaviti da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 1 belance, ulje, jogurt, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje i udvostruči količinu, izraditi i podeliti na 4 dela. Sva 4 dela podeliti po pola da se dobije 8 delova. Svaki deo testa razvaljati veličine manjeg tanjira, premazati 4 dela  sa razmekšalim maslacem i spojiti po  2 kruga testa, Tako imamo 4  dela testa po 2 spojena kruga koje razvaljati u elipsast krug dužine 25 cm, premazati sa omekšalim maslacem i urolati. Tako uraditi i sa preostala 3 kruga testa.
Rolate sa strane 3 -4 cm iseći i staviti u sredinu  tepsije, prethodno obloženu papirom. Delovi testa sečenom stranom idu do papira.
Preostale rolate svaki iseći na trouglove i redjati po obodu tepsije okrenute sečenom stranom gore i deblji deo trougla do stranice tepsije.
Umutiti 1 žumance sa uljem i jogurtom premazati pogaču, srednji deo posuti semenkama lana a spoljni deo susamom,  ostaviti da stane 45 minuta i peći na 170 stepeni 45 minuta.






















Постави коментар