недеља, 19. новембар 2023.

STARINSKA ŠTRUDLA SA DŽEMOM I ORASIMA

 






Za testo:

250 gr masti ( maslaca ko ne koristi mast)
100 gr šećera
4 žumanceta
2 dcl vode
2 dcl mleka
1 kašika suvog kvasca
1 kg brašna

Za fil:
4 belanca
6 kašika šećera
300 gr mlevenih oraha
500 gr džema od šljiva


Priprema:

U posudu staviti 2 dcl mleka, 2 dcl vode. Zagrejati da bude mlako dodati 1 kašiku suvog kvasca i 1 kašiku šećera ( šećera od onih 100 gr). Ostaviti da stane.
Umutiti 250 gr masti sa 100 gr šećera, dodati 4 žumanceta i sve skupa još mutiti. Dodati mleko sa vodom i kvascem. Dodati brašno i zamesiti testo. Oblikovati u loptu uviti u providnu foliju i da stane u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje celu noć.
Napraviti fil: Umutiti 4 belanca sa 6 kašika šećera, dodati 300 gr mlevenih oraha i 500 gr džema od šljiva.
Odstajalo testo podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati veličine 30x35 cm, premazati sa filom i uviti u štrudlu. Staviti štrudle u pleh obložen papirom. Ostaviti da stanu 20-30 minuta. Premazati sa mešavinom ulja i vod. Peći na 170 stepeni oko 35-40 minuta. Pečene posuti šećerom u prahu.

















































Нема коментара :

Постави коментар