субота, 2. септембар 2017.

Paradajz u sopstvenom soku

Odličan način ostavljanja paradajza za zimu. Za cele paradajze koristim paradajz šljivar ( to je manji duguljasti, čvrsti paradajz) a za mlevenje može i krupniji paradajz.


Potrebno je:

4 kg paradajz  šljivara
2 kg paradajza ( može i neki krupniji)
3 kašike soli
3 kašike šećera
21 zrno crnog bibera
28 listića svežeg bosiljka

Priprema:

Od ove količine dobijemo 7 tegli od 720 ml.
Paradajz šljivar oprati i na vrhu nožem zarezati krstić.
U posudu staviti 3 litra vode da vri. Rupičastom kašikom stavljati po par paradajza u vrelu vodu da stanu 30 -40 sekundi izvaditi ih pa potopiti u hladnu vodu da stanu 30 sekundi i ocediti ih od vode.
Tako uraditi sa svim paradajzima šjivarima. Kad se malo prohlade oguliti ih.
Paradajz količine 2 kilograma preliti sa toplom vodom ocediti od vode, oguliti i samleti u električnom secku ili mašini za meso.
Paradajz šljivar poredjati u oprane tegle prethodno sterilisane u rerni na 100 stepeni 30 minuta.
Izmedju paradajza staviti par listića bosiljka i po 3 zrna crnog bibera na svaku teglu. Paradajz ne redjati do vrha već 2 prsta manje od vrha.
U mleveni paradajz dodati šećer i so, kuvati dok ne nestane pene po vrhu 15-20  minuta. Vrelim kuvanim paradajzom preliti paradajz  u tegli, zatvoriti poklopcima i prevrnuti tegle na poklopac i ostaviti da se ohladi.
Sutradan tegle izvrnuti i složiti u ostavu.
Ako nemamo adekvatnu ostavu za odlaganje zimnice, možemo tegle pasterizovati. Kada tegle nalijemo sa vrelim paradajz sokom zatvoriti ne prevrtati na poklopac već poredjati u neki pleh staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni i grejati  45  minuta. Isključiti rernu i ostaviti tegle da se ohlade u joj, pa ostaviti u ostavu.


Нема коментара :

Постави коментар