среда, 19. април 2017.

Beze torta sa višnjama





Potrebno je:


Za kore:

6 belanaca
350 gr šećera
1 kašika sirćeta

Za fil od vanile:

6 žumanaca
150 gr šećera
2 pudinga od vanile
4 vanilin šećera
1 litar mleka
250 gr putera

Za fil od višanja:

500 gr višanja
6 kašika šećera
3 dcl vode
1 puding od vanile
2 kašike gustina
50 gr putera

Za fil od čokolade:

500 ml slatke pavlake
100 gr bele čokolade

Za ukrašavanje:

150 gr crne čokolade
šlag krem u prahu



Priprema:


Kore: Umutiti 6 belanaca sa 350 gr šećera, pred kraj dodati 1 kašiku sirćeta. Mutiti oko 10 minuta. Masu staviti u kalup veličine 40x30 cm prethodno obložen papirom.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, staviti kalup sa belancima i smanjiti temperaturu na 100 stepeni. Sušiti 2 časa.
Pečenu koru ohladiti i preseći da dobijemo 2 kore.
Fil od vanile:  U posudu staviti 8 dcl mleka da proključa. Posebno umutiti 6 žumanaca sa 150 gr šećera, 4 vanilin šećera, 2 pudinga od vanile, 2 kašike gustina i 2 dcl mleka. Dodati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. U hladan puding dodati umućen puter i sve dobro umutiti.
Fil od višanja: U posudu staviti 500 gr seckanih višanja, 6 kašika šećera, 2 dcl vode, kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati umućen 1 puding, 2 kašike gustina i 1 dcl vode. Kuvati dok se ne zgusne i dodati 50 gr putera da se istopi.
Fil od čokolade: Na tihoj vatri istopiti 100 gr bele čokolade sa 100 ml  slatke pavlake. Ostaviti dobro da se ohladi. Posebno umutiti 400 ml slatke pavlake dodati ohladjenu čokoladu i sve dobro umutiti.
Filovati tortu. Kora, 1/2 fila od višanja, 1/2 fila od vanile, 1/2 fila od čokolade, kora, 2/2 fila od višanja, 2/2 fila od vanile, 2/2 fila od čokolade.

Tortu ukrasiti sa čokoladom i ružicama od šlaga.







































Постави коментар