понедељак, 27. март 2017.

Pogača detelina s četiri lista





Potrebno je:

2,5 dcl mleka
1 kašika  suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 dcl ulja
1 kašičica soli
1 jaje
1 belance
600 gr brašna
100 gr sitnog sira
2 - 3 kašike istopljenog  putera

Za premazivanje:

1 žumance
1 kašika ulja
1 kašika mleka
semenke maka i susama


Priprema:

U mlako mleko staviti 1 kašičicu šećera, 1 kašiku suvog kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 1 dcl ulja, 1 jaje, 1 belance, so i brašno. Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi.
Nadošlo testo ponovo izraditi i uzeti 2/3 od ukupne količine testa, podeliti na 4 dela.
Sva 4 dela razvaljati u pravougaonik veličine 25x 15 cm, na jednu stranu testo iseći ne do kraja a na drugu stranu uzduž staviti 2 - 3 kašike sira, uviti u rolnicu, krajeve spojiti da dobijemo krug. Staviti u kalup prečnika 24 cm prethodno podmazan puterom ili obložen papirom.
Tako smo dobili 4 latice.
Od preostale 1/3 testa odvojiti 100 gr oblikovati lopticu i staviti na sredinu pogače.  Preostalo testo podeliti na 2 dela, razvaljati oba dela prečnika 23 cm. Jedan krug testa premazati istopljenim puterom na njega staviti drugi krug testa. Iseći krug na 8 trouglova.
Na četiri trougla vrhove malo zarezati nožem i vrh trougla provući kroz taj zarez. Takav trougao od testa staviti u već formiranu laticu detelinke, gde vrh leži na loptici sredine pogače.
Od preostala 4 trougla testa urolati i staviti izmedju 2 latice detelinke.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja, 1 kašikom mleka premazati pogaču, latice posuti makom a ostale delove pogače premazati susamom. Ostaviti da stane 30 minuta i peći na 170 stepeni 40 minuta.
























Постави коментар