субота, 10. октобар 2015.

Karamel torta sa jabukama




Ko voli ukus karamela  ova torta je fantastična a i jednostavna  za spremanje.

Potrebno je:

1 kg jabuka
200 gr šećera
1 dcl slatke pavlake
50 gr putera ili margarina
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice djumbira u prahu

Za testo:
 
3 jaja
7 kašika šećera
50 gr putera ili margarina
1 dcl mleka
3 kašike griza 
12 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo 

Za fil:

2 čaše ( čaša od 180 gr) kisele pavlake
5 kašika šećera
100 gr mlevenog keksa

Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu
2 kašike šećera
3 dcl vode

Priprema:

Jabuke oguliti i iseći na 4-6 delova ( zavisi od veličine jabuke).
U posudu za pečenje prečnika 25 cm staviti 200 gr šećera, karamelisati da dobije svetlo braon boju, dodati 1 dcl slatke pavlake i 50 gr putera kuvati na tihoj vatri da se karamel istopi pa skinuti sa vatre i poredjati po karamelu  u krug  jabuke,  i peći na 200 stepeni da jabuke omekšaju, pa posuti cimetom i djumbirom.
Za to vrem umutiti testo.
Umutiti 50 gr putera sa 7 kašika šećera, dodati  1 dcl mleka, 3 žumanca, 3 kašike griza, 12 kašika brašna, prašak za pecivo i umućen sneg od 3 belanca.
Ovu masu preliti preko pečenih jabuka i peći na 180 stepeni 20-25 minuta.
Kada se ispeče prevrnuti na tacnu da gornji deo budu jabuke i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti 2 čaše kisele pavlake i 5 kašika šećera, da stane 5 minuta i povremeno mešati da se šećer istopi, dodati 100 gr mlevenog keksa. Ovu masu premazati preko jabuka.
U posudu staviti 2 kašike šećera, karamelisati da dobije svetlo brapn boju, dodati 3 dcl vode, kuvati na tihoj vatri da se karamel istopi pa ostaviti da se dobro ohladi.
Šlag krem u prahu umutiti sa ohladjenom karamel vodom i ukrasiti tortu.


















 



Постави коментар