недеља, 11. октобар 2015.

Čokoladna kraljica




Ko voli čokoladne torte ovo je fantastična čokoladna torta,  jako sočna. Torta je veličine prečnika 21 cm ako želimo veću od 26 cm samo povećati  meru za duplo.

Potrebno je:

2 jaja
150 gr belog šećera
125 gr žutog šećera
140 gr jogurta
75 ml ulja
180 gr brašna
60 gr kakaoa
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
140 ml kuvane vruće kafe

Za fil:

400 ml slatke pavlake
200 gr čokolade za kuvanje
200 gr mlečne čokolade
2 jaja

Za ukrašavanje:

100 ml slatke pavlake

Priprema:

Pomešati skupa: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Umutiti 2 jaja sa obe vrste šećera, dodati ulje, jogurt i pomešanu smesu od brašna i kakaoa. Na kraju dodati vruću kafu.
Sve dobro umutiti i staviti u kalup za pečenje prečnika 21 cm, prethodno obložen papirom.
Peći na 180 stepeni 40-45 minuta.
Koru dobro ohladiti i vodoravno preseći na 2 dela da dobijemo 3 kore.
Napraviti fil. U posudu staviti 400 ml slatke pavlake i na kocke obe vrste čokolade, zagrevati na tihoj vatri ( ne sme da provri)dok se čokolada ne istopi.
Umutiti 2 žumanca kuvati malo na pari i dodati u istopljenu čokoladu. Umutiti 2 belanca u čvrstu penu i kašiku po kašiku muteći dodati u čokoladu još 1-2 muteći zagrevati na tihoj vatri i ostaviti dobro da se ohladi u frižideru.
Kad se čokolada dobro ohladi umutiti je mikserom 2-3 minuta.
Na tacnu za tortu staviti obruč od kalupa za tortu prečnika 21 cm i filovati kore. Ostaviti da stane 2-3 sata u frižideru pa skinuti obruč i ukrasiti tortu.
Umutiti 100 ml slatke pavlake i napraviti ružice za tortu.



















Постави коментар