четвртак, 01. јануар 2015.

Praznična pogača





Potrebno je:

2 dcl mleka
2 dcl vode
1 kašičica šećera
40 gr svežeg kvasca
1,5 kašičica soli
1 jaje
1 belance
800 gr brašna

Za premazivanje:

100 gr omekšalog putera ili margarina
1 žumance
1 kašika ulja
1 kašika mleka

Priprema:

U mešavinu mlake vode i mleka staviti šećer i kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 1 belance, so i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi dok ne udvostruči količinu.
Testo kad nadodje izraditi ga i odvojiti  na stranu 150 gr testa  ( od ovog praviti cvetiće).
Preostalu količinu testa podeliti na 9 delova. Svaki deo razvaljati veličine manjeg tanjira premazati omekšalim puterom i krajeve savijati prema sredini i napraviti kuglu, stavljati na tepsiju veličine 30 cm prethodno obloženu papirom. Kad savijemo kuglu testa, gornji deo staviti do papira u tepsiji. Tako poredjati svih 9 kugli testa.
Testo koje smo odvojili ( 150gr), tanko razvaljati i vaditi ružice kalupićem.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka, premazati pogaču i na svaku kuglu testa prilepiti ružicu koje premažemo sa preostalim delom žumanca. Sredinu ružice posuti sa makom ili crnim kimom.
Pogača da stane 30 minuta i peći na 180 stepeni  30 - 35 minuta. Da ne bi ružice izgorele pred kraj pogaču prekriti papirom za pečenje.























Постави коментар