четвртак, 01. мај 2014.

Štanglice sa suvim smokvama





Ovo su predivne posne štanglice

Potrebno je:

1 list većih oblandi

Za prvi sloj:

350 gr šećera
1 dcl vode
1/3 margarina ( trećina od 250 gr)
400 gr suvih smokava
100- 200 gr mlevenog  keksa

Za drugi sloj:

250 gr šećera
1 dcl vode
2/3 margarina ( preostala od prvog sloja)
300 gr mlevenih oraha

Glazura:

150 gr čokolade
5 kašika ulja

Priprema:

Prokuvati zajedno 35o gr šećera, šoljica vode 1/3 margarina i mlevene smokve. Prokuvati toliko da se šećer istopi i smesa sjedini. Izmaći sa vatre i dodati mleveni keks, dodati  keksa toliko da nam masa bude gustine kao kad napravimo palentu. Toplu masu staviti  na list oblande.

U posudu staviti 250 gr šećera, 1dcl vode i prokuvati samo da se šećer istopi, dodati 2/3 margarina ( preostala od 1/3 od prvog sloja), skinuti sa vatre i dodati 300 gr mlevenih oraha.
Toplu masu staviti preko prvog sloja. Ostaviti da se ohladi pa staviti glazuru od čokolade.
Istopiti 150 gr čokolade sa 5 kašika ulja i preliti kolač.




Možemo mesto glazure od čokolade staviti glazuru od šećera u prahu.



 Glazura od šećera u prahu:

Potrebno je:

300 gr šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
4-5 kašika vruće vode

U posudu staviti šećer u prahu i limunov sok pa muteći varjačom dodati vrelu vodu.Masa da se sjedini.
Masu odmah staviti na kolač i poravnati vlažnim nožem. Malo od umućene mase dodati 2-3 kapi prehrambene boje po želji, staviti u kesu i išarati kolač.



Постави коментар