субота, 20. децембар 2014.

Pasulj prebranac




Uglavnom se sprema na posnim slavama kao jedno od glavnih jela, za Badnje veče  i u vreme posta. Jednostavno recept koji ne može da omane.

Potrebno je:

500 gr krupnijeg belog pasulja
500 gr crnog luka
2 čena belog luka
1 list lovora
1 kašika mlevene crvene paprike
so
mleveni biber
2 dcl ulja

Priprema:

Pasulj oprati naliti vodom i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan ocediti pasulj, naliti sa  vodom i kuvati 10 minuta,baciti vodu, dobro oprati,  naliti sa hladnom vodom, dodati 1 kašičicu soli i 1 list lovora. Kuvati dok se ne skuva.
U posudu staviti ulje, sitno seckan crni luk i 5 kašika vode gde se pasulj kuvao. Pržiti dok  luk ne omekša i blago požuti. Skinuti sa vatre i dodati 1 kašiku mlevene crvene paprike i 2 čena bela luka protisnuta na presu.
U keramičku ili vatrostalnu posudu stavljati red pasulja ( vaditi rešetkastom kašikom), red prženog  luka, blago posoliti i pobiberiti.
Na kraju naliti vodom  gde se kuvao pasulj da ogrezne i peći na 200 stepeni  dok voda ne ispari i uhvati se korica.









Постави коментар