петак, 13. јун 2014.

Šarene kiflice




Moja verzija ovih ukusnih,  sočnih sa jednostavnim sastojcima kiflica. Od ove količine testa izadje 48 kiflica.

Potrebno je:

Za testo:

2, 5 dcl mleka
1 kašika suvog  kvasca
1 kašika šećera
2,5 dcl ulja
3 jaja
1/2 kesice praška za pecivo
3 kašike kakaoa
900-950 gr brašna

Za sirup:

5 dcl vode
500 gr šećera
1/2 limuna

Priprema:

U mlako mleko staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku suva kvasca, da stane 5 minuta pa dodati  2,5 dcl ulja, 3 jaja, prašak za pecivo  i 700 gr brašna. Testo je još mekano, podeliti ga na 2 dela.
Na vagu staviti 3 kašike kakaoa i dodati brašna toliko da bude teško 100 gr.
U jedan deo tesa dodati 100 gr brašna a u drugi deo smesu od kakao i brašna.
Izraditi oba dela testa  svetli  i tamni.
Podeliti na 8 delova  svetli  i na 8 delova  tamni deo testa.
Razvaljati loptice testa  veličine prečnika 15 cm. Staviti svetli deo na tamni, iseći krug  na 6 trouglova. Svakom trouglu vrh još malo izdužiti i uviti kiflicu.
Kiflice redjati u pleh podmazan uljem.




Kiflice peći na 180 stepeni 20- 25 minuta.




U medjuvremenu dok se kiflice peku napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu, kad provri kuvati 5 minuta, pred kraj 2 minuta dodati kriške od 1/2 limuna.

Pečene tople kiflice preliti toplim sirupom i ostaviti da se ohlade i upiju sirup. Svaku kiflicu posuti sa malo kokosa.








Постави коментар