петак, 9. мај 2014.

Suncokret pogača


Ovo je interesantan način rada ove pogače, ako ne uspem rečima da objasnim slika će pokazati.


Potrebno je:

5 dcl mleka
1 kašika šećera
2 kašike suvog  kvasca
1 kašičica soli
2 jaja
3 kašike ulja
1 kg brašna

Za premazivanje:

1 žumance
2 kašike ulja
2 kašike mleka

Priprema:

U mlako  mleko staviti šećer i kvasac da stane 5 minuta, pa dodati jaja, so, ulje i brašno. Izraditi testo i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje Izraditi testo i podeliti na dva dela
Jedan deo ostaviti po strani a drugi deo podeliti na 2 dela

Jedan deo razvaljati debljine 1 cm, staviti na sredinu jednu tacnu prečnika 15 cm i nožem iseći taj krug


Višak testa što je ostalo spojiti sa onom drugom polovinom, a krug testa staviti na sredinu tepsije prečnika 30 cm, prethodno obloženu sa papirom i dno i stranice.
Drugu polovinu testa podeliti na 2 dela i oba dela razvaljati u ploču debljine 1 cm. Ploče testa iseći u trake širine 1,5 cm.Ove trake testa poredjati na onaj krug od 15 cm što je na sredini tepsije i od ovih traka napraviti mrežu.

Vidi sliku: broj 1. su obeležene trake koje se previjaju da bi stavili traku u suprotnom smeru, a brojem 2. su obeležene trake koje se vraćaju na onu porečnu traku što smo stavili.

Kad ispletemo mrežu, višak traka van kruga od 15 cm iseći nožem.

Višak što smo isekli od traka spojiti sa onom drugom polovinom testa što smo na početku ostavili na stranu. Od ovog testa razvaljati ploču  90 x 25 cm. Premazati sa uljem i uviti u rolnu. Ovu rolnu staviti oko mreže što je na sredini tepsije.
Krug oko mreže makazama seći 1 cm debljine ne do dna. Jedan krug pomeriti levo a drugi desno.
Umutiti 1 žumance sa 2 kašike ulja, 2 kašike mleka i premazati pogtaču. Semenke lana staviti izmedju mreže i kružića.Ostaviti pogaču da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 40 minuta.1 коментар :