Torta Beli andjeo je jedna od većih torti. Ovo je jedna od najomiljenijih torti u mojoj porodici i mojim prijateljima. Idealna je da se napravi kad imamo dosta gostiju i treba nam veća torta. Jako je ukusna i kremasta.
Potrebno je:
Za kore:
15belanaca
15 kašika šećera
15 kašika seckanih oraha
6 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna
Za fil:
300 gr mlevenih oraha
2 dclsoka od narandže
100 gr čokolade
15 žumanaca
15 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
375 gr maslaca ili margarina
3 banane
1/2 limuna
200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka
Za ukrašavanje:
300 gr šlag krema u prahu
4,5 dcl gazirane vode
Priprema:
Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati 5 kašika seckanih oraha, 2 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna.
Masu staviti u pleh veličine 25 x 35 cm, prethodno obložen papirom. Koru peći na 180 stepeni 20- 25 minuta.
Ispeći još ovakve 2 kore, tako da imamo 3 kore.
Fil: U posudu staviti 300 gr mlevenih oraha, dodati 2 dcl soka od narandže i izmešati. Dodati 100 gr istopljene čokolade. Izmešati i ostaviti da se ohladi.
Umutiti 15 žumanaca sa15 kašika šećerai 1 vanilom. Kuvati na pari dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati u umućen maslac. Dobro umutiti da je penasto.
3 banane usitniti i preliti sa sokom od 1/2 limuna.
Sve skupa sjediniti: usitnjene banane, fil od žumanaca i fil od oraha. Dobro umutiti.Tako smo dobili fil prvi.
Pravimo fil drugi: Umutiti 200 gr šlag krema u prahu sa 3 dcl mleka.
Filovati tortu:
Kora, fil prvi, fil drugi, kora, fil prvi, fil drugi, kora, fil prvi.
Umutiti 300 gr šlaga sa 4,5 dcl gazirane vode i ukrasiti tortu.
Tortu sam ukrasila sa cvetovima od šlaga. Umutila šlag kremu i vodu u odnosu 1:1, i pravila cvetiće Wiltonovim kompletom za pravljenje cvetića koji se sastoji od nastavka za latice, postolja za ružu i makaza za postavljanje ruža na šlag.
Sama reč Beli andjeo nas većinu asocira na fresku Beli andjeo i Manastir Mileševa koji se nalaze u Prijepolju, gde sam i ja rodjena.
Evo i torte u obliku Manastira Mileševa.
I mojih ruku delo. Beli andjeo. ulje na platnu.
Нема коментара :
Постави коментар