Za ovu krempitu kore su drugačije nego kod klasične gde se kore peku od lisnatog testa. Ovako spremljene kore više deca vole, mekane su kao prhko testo. Kore se peku u velikom plehu iz električnog šporeta, tako da količinski ispadne baš velika
Potrebno je:
Za kore:
100 gr masti ili maslaca ( može i margarina)
1 jaje
6 kašika šećera
1 dcl mleka
500 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
1 litar mleka
9 dcl vode
6 jaja
25 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
6 kašika brašna
200 gr gustina
125 gr maslaca ili margarina
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema:
Zamesiti testo od 100 g masti, 6 kašika šećera, 1 jaje, 1 dl mleka, 500 g brašna i 1/2 kesice praška za pecivo. Testo izraditi i ostaviti da stoji jedan sat na hladnom mestu.
Podeliti testo na 2 dela i ispeći dve kore veličine 26x40 cm. Izbockati čačkalicom razvaljanu koru i peći na 180 stepeni dok blago ne porumeni.
Kad valjamo testo za kore, da bi ivica bila ravna, koristiti ovaj postupak. Iseći papir za pečenje 5-6 cm više nego što je veličina kore, i taj višak papira od 5 cm presaviti. Unutra papira staviti testo, valjati oklagijom a testo će doći samo do presavijenog dela i ivica će biti ravna ( vidi sliku).
Fil:
U posudu staviti 9 dl mleka i 9 dl vode da vri. Umutiti 6 žumanaca sa 10 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 6 kašika brašna, 200 g gustina i 1 dl mleka. Staviti ovo u vrelo mleko i kuvati. Kad se skuva dodati 125 g maslaca da se istopi.
Posebno umutiti 6 belanaca i 15 kašika šećera, dodati u vruć kuvani fil, mutiti varjačom, a ne mikserom da se masa sjedini.
U pleh veličine kore staviti jednu koru preko vruć fil, pa drugu koru. Ostaviti da se ohladi i posuti sa šećerom u prahu.
Нема коментара :
Постави коментар