четвртак, 24. април 2014.

Kiflice sa kefirom





Kiflice pravim sa mlekom, vodom  ili jogurtom ali ne isa kefirom. Ne onaj kefir u čaši što kupujemo u trgovini već kefir u  domaćoj izradi. Ovaj kefir se pravi sa kefirnom gljivicom i jako je lekovit. Pošto pravim svaki dan, tako zahteva pravilo sa kefirnom gljivicom, imala sam veću količinu kefira. U naletu panike šta sa njim, dodjoh do ideje da napravim kiflice. To je bio pun pogodak, jer mekanije kiflice i bolje testo nisam radila. Moja FB prijateljica Dragana Petrović na svom blogu Gaga u kujni je lepo napisala i objasnila kako se pravi  Domaći kefir.Od ove količine testa izadje 32 komada kiflica srednje veličine.

Za kuflice nam je potrebno:

1 dcl mlake vode
1 kašika šećera
25 gr svežeg  kvasca
3 dcl kefira
1 dcl ulja
1 jaje
1 belance
oko 800 gr brašna
50 gr butera
1 žumance
1 kašika  ulja
1 kašika mleka


Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i kvasac, ostaviti da stane 5 minuta pa dodati 3 dcl kefira, 1 jaje, 1 belance, 1 dcl ulja. Dodati brašno i zamesiti testo.
Testo dobro izraditi i ostaviti da nadolazi da udvostruči količinu.
Nadošlo testo izraditi podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati veličine tanjira, premazati buterom, iseći na 8 trouglova. Svaki trougao uviti u kiflicu.
Kiflice staviti na pleh prethodno obložen papirom i ostaviti da stanu 20 minuta.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja, 1 kašikom mleka, premazati kiflice i peći na 200 stepeni 20 minuta.















Постави коментар