субота, 4. децембар 2021.

TORTA ŠPANSKI VETAR

 





Potrebno za kore:


10 belanaca
500 GR šećera
2 kašike sirćeta
2 kašike gustina


Za fil:

10 žumanaca
10 šećera
2 vanile
5 kašika gustina
8 dcl mleka
250 gr putera
200 gr mlevenih oraha


Za drugi fil:

250 ml slatke pavlake

Za ukrašavanje 250 ml slatke pavlake


Prišrema:


Jaja ostaviti na sobnoj temperaturi 1 sat. Odvojiti belanaca od žumanca.
Belanca umutiti pa dodavati kašiku po kašiku šećera neprekidno muteći mikserom. Kad sav šećer utrošimo mutiti još oko 10-ak minuta da se kristali šećera istope. To znamo kad malo umućenih belanaca protrljamo izmedju 2 prsta i kristali šećera se ne osećaju.
Kad umutimo belanca dodati 2 kašike gustina. Mutiti 1 minut pa dodati 2 kašike sirćeta. Još mutiti 2-3 minuta.
Umućena belanca izmešati varjačom pa staviti u pleh obložen papirom 40x30 cm. Rernu zagrejati na 150 stepeni staviti pleh srušiti 20 minuta. Tada temperaturu rerne smanjiti na 100 stepeni i srušiti još 1 sat i 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti koricu da se u njoj ohladi. Koricu podeliti na 2 dela da dobijemo 2 kore. Mogu se peći posebno 2 korice u plehu veličine 20x30cm.
Fil: u posudu staviti 6 dcl mleka da se kuva. Umutiti 10 žumanca sa 10 kašika šećera, 2 vanile, 5 kašika gustina, 2 DCL mleka. Dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Umutiti 250 gr putera dodati hladan fil i sve dobro umutiti. Na kraju dodati 200 gr mlevenih oraha. Fil drugi. Umutiti 250 ml slatke pavlake.
Filovati. Kora, 1/2 prvog fila, ceo drugi fil, kora, 2/2 fila prvog. Umutiti 250 ml slatke pavlake i ukrasiti tortu.











































Нема коментара :

Постави коментар