уторак, 26. април 2016.

Starinske ružice




Od ove količine testa dobićemo 64 ružice.

Potrebno je:

250 gr masti ili margarina
2,5 dcl mleka
1 kašika suvog kvasca
3 kašike šećera
1 jaje
2 žumanceta
oko 700 gr brašna

Za punjenje:

2 belanceta
10 kašika šećera
sok od 1/2 limuna
250 gr mlevenih oraha

Za posipanje ružica:

200 gr šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera


Priprema:


U 2,5 dcl mlakog mleka staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku suvog kvasca i ostaviti da stane 5 minuta.
Umutiti mast ili margarin sa 2 kašike šećera  dodati 1 jaje, 2 žumanca, mleko sa kvascem i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da stane 10-15 minuta dok ne napravimo punjenje.
Umutiti 2 belanca sa 10 kašika šećera, dodati sok od 1/2 limuna i 250 gr mlevenih oraha.
Odstajalo testo podeliti na 64 loptice. Uzeti 1 lopticu testa na dlanu rastanjiti u kdug na sredini staviti 1 kašičicu punjenja i krajeve testa spojiti da se obloži punjenje, staviti u kalup prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim lopticama testa i punjenja.
Peći na 180 stepeni dok blago ne porumene.
Pečene ružice uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.












Постави коментар