субота, 16. јануар 2016.

Torta sa suvim smokvama





Potrebno je:

Za kore:

10 belanaca
10 kašika šećera
1 kašika sirćeta
100 gr seckanih oraha
250 gr seckanih suvih smokava
4 kašike brašna

Preliv za kore:

150 gr čokolade
3 kašike slatke pavlake

Za fil 1:

10 žumanaca
6 kašika šećera
250 gr putera

Za fil 2:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode
100 gr bele čokolade

Priprema:

Suve smokve staviti u toplu vodu da stoje 5-6 minuta ocediti od vode i iseckati.
Orahe iseckati. Pomešati skupa seckane smokve, seckane orahe

Umutiti 10 belanaca sa  10 kašika šećera, dodati 1 kašiku sirćeta i smesu od smokava, oraha i brašno, izmešati varjačom i staviti u kalup veličine 39x35 cm, prethodno obložen papirom. Peći na 170 stepeni 20-25 minuta da blago porumeni.
Koru ohladiti i iseći na 3 dela.
Otopiti 150 gr čokolade sa 3 kašike slatke pavlake i premazati sve 3 kore i ostaviti da se čokolada stegne.
Umutiti 10 žumanaca sa 6 kašika šećera, kuvati na pari dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi dodati 250 gr umućena putera.
Umutiti 200 gr šlag krema u prahu sa 3 dcl gazirane vode i dodati 100 gr istopljene bele čokolade.
Filovati tortu: Kora prelivena čokoladom, fil od đumanaca, preko fil od šlag krema i bele čokolade, opet kora, fil 1., fil 2., i tako redom filovati sve tri korice.




Постави коментар