петак, 02. јануар 2015.

Ražani hleb




Od ove količine brašna dobijemo 2 vekne.

Potrebno je:

250 gr ražanog brašna
750 gr pšreničnog brašna tip "500"
6 dcl mlake vode
1 kašičica šećera
2 kašike suvog kvasca
1,5 kašičica soli

Za premazivanje hleba:

2 kašike ulja
1 kašika vode
1 kašičica brašna
1/4 kašičice soli

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i suvi kvasac, da stane 5 minuta pa dodati so, pšenično i ražano brašno.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi dok ne udvostruči količinu.
Nadošlo testo staviti na  radnu površinu posutu brašnom, izraditi i podeliti na 2 dela.
Napraviti 2 vekne, staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Umutiti 1 kašiku ulja sa 1 kašikom vode, 1 kašičicom brašna i 1/4 kašičice soli, premazati hleb i ostaviti da stane 30- 40 minuta.
Kad odstoji ponovo hleb premazati sa preostalim premazom, narezati na 3 mesta i peći na 180 stepeni 35-40 minuta.

















Постави коментар