среда, 22. јул 2015.

Pečene ćufte sa blitvom na pirinču i tikvicama



Lagano letnje jelo

Potrebno je:

Za ćufte:

200 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kriška starog hleba
400 gr sveže blitve
1 jaje
so, mleveni biber

Potrebno je još:

200 gr pirinča
1 glavica crnog luka
1 tikvica veća ili 2 manje
1 zelena paprika
1 paradajz
1 kašika seckanog peršuna
1/2 kašičice kurkume u prahu
so, mleveni biber
5 -6 dcl tople vode
150 gr feta sira

Priprema:

Listove blitve oprati, beli deo lista skinuti i u slanoj vodi bariti 1-2 minuta, preliti hladnom vodom dobro ocediti od vode i sitno iseckati.
U posudu staviti mleveno meso, seckanu blitvu, sitno seckan crni i beli luk, usitnjen stari hleb, 1 jaje, so i mleveni biber. Dobro rukom izmešati da se masa sjedini i ostaviti da stane 30 minuta.
Vlažnim rukama oblikovati ćufte.
Na 2 kašike ulja pržiti 3 - 4  minuta  sitno seckan crni luk, papriku  seckanu  na kockice i tikvicu seckanu na kockice. Dodati pirinač opran i ocedjen, mešati na vatri dok pirinač ne bude staklast i dodati 1 oguljen paradajz seckan na kockice, posoliti, pobiberiti, dodati kurkumu, seckani peršun, izmešati i staviti u pouljenu posudu za pečenje.
Ćufta staviti blago utisnuti u masu od pirinča, preliti sa 5 -6  dcl tople vode ( masa od pirinča da ogrezne.
i peći na 200 stepeni 20 minuta, izvaditi po vrhu staviti rendanu fetu i još peći 10- 15 minuta.
Pečeno posuti sa seckanim peršunom i 2 prstohvata tucane crvene paprike.


















Постави коментар