недеља, 12. април 2015.

Uskršnja cvetna pogača





Potrebno je:

Za testo:

2 dcl vode
2 dcl mleka
1 kašičica šećera
25 gr svežeg kvasca
1/2 dcl ulja
1 jaje
2 kašičice  soli
800 gr brašna
2 kašike gustina

Za premazivanje:

50 gr putera ili margarina
1 žumance
1 kašika ulja

Priprema:

U mlaku vodu i mleko staviti šećer, kvasac i 1 kašiku brašna, da stane 5-6 minuta.
Umutiti 1 jaje dodati ulje, so i vodu i mleko sa kvascem. Dodati brašno i zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Nadošlo testo izraditi oblikovati loptu i malo razvaljati prečnika 21 cm, staviti u tepsiju prečnika 32 cm prethodno obloženu papirom.
Kalupom ili čašom prečnika 7 cm izvaditi 5 krugova testa. Spojiti krugove u jednu loptu raditi testo i dodavati malo po malo 2 kašike gustina dok se ne umesi u testo. Ovaj deo testa za latice je čvršći nego osnova pogače.
Izradjeno testo sa gustinom podeliti na 10 delova, razvaljati u manje krugove, spajati 2 po 2 kruga prethodno premazana otopljenim puterom. Sada imamo 5 krugova testa koje razvaljamo u krug prečnika 16 cm, iseći svaki krug na 8 trouglova. Unutar svaki trougao malo zaseći.
Od 1 trougla oblikovati kuglicu uvaljati u otopljeni puter pa u mak ili crni kim ( to je sredina cveta).
Ostaje nam  7 trouglova  testa, vrh provući krooz zasečeni deo i redjati okolo izvadjenog kruga na pogači. Pre redjanja latica pogaču premazati otopljenim puterom. Kuglicu testa koju smo prethodno napravili i uvaljali  u mak,  staviti na sredinu poredjanih latica cveta.
Tako od preostalog testa uraditi još 4 ovakva cveta na pogači.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i premazati latice cvetova na pogači. Ostaviti pogaču da stane 30 minuta i peći na 170 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj pečenja da nam latice ne izgore staviti po vrhu papir za pečenje i dopeći pogaču.






















Постави коментар