четвртак, 16. април 2015.

Aromatična cvet pogača





Potrebno je:

3 dcl mleka
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
4 kašike ulja
1 jaje
1 belance
1 kašičica soli
650 gr brašna

Za premazivanje:

100 gr putera ili margarina
1 kašičica bela luka u prahu
2 kašike origana
2 kašike susama
1 žumance
1 kašičica ulja
1 kašika mleka

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i suvi kvasac, da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 1 belance, ulje, so i brašno. Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje izraditi ga razvaljati debljine 1/2 cm, vaditi kalupom prečnika 8 cm krugove, prepoloviti na 2 dela i redjati polovine krugova u kalup prečnika 25 cm prethodno  podmazan puterom. Svaki red poredjanih polovina kruga premazati sa 100 gr otopljena putera u koji smo umešali 1 kašičicu bela luka u prahu i posuti sa mešavinom od 2 kašike origana i 2 kašike susama.  Tako redjati polovine krugova, preklapati do pola jedan preko drugog premazivati puterom i posipati origanom i susamom,  dok ne utrošimo celu količinu testa.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašičicom ulja i 1 kašikom mleka premazati pogaču ostaviti da stane 30 minuta i peći na 180 stepeni 30 - 35 minuta.












Постави коментар