среда, 10. септембар 2014.

Sušeni pasterizovani paradajz





Kada sam prvi put  probala sušiti  paradajz toliko mi se svideo da ni jedne godine nisam mogla proći bez sušenja. Problem mi je bio kako ga sačuvati, jer nisam mogla sve teglice čuvati u frižideru. Probala sam da ga pasterizujem i to je ispalo baš uspešno i od tada ga uvek  paserizujem upakovan  u što manje  teglice. Kad otvorim teglicu držim je u frižideru.


Potrebno je:

2 kg paradajza
1 kašičica soli
1 kašika seckana  sveža ruzmarina
1 kašika origana
4 - 5 čena bela luka
1 mali struk sveža bosiljka
maslinovo ulje ili hladno cedjeno suncokretovo ulje


Priprema:

Najbolje je uzeti manje čvrste paradajze koji nemaju mnogo tečnosti ( ja koristim paradajz šljivar), oprati uzduž prepoloviti i posoliti po delu  gde je prepolovljen. Poredjati paradajz na rešetku okrenut dole, stranom gde je prepolovljen. Ostaviti tako da stoji 1 sat da se ocedi od tečnosti.
Uzeti pleh iz rerne obložiti papirom i poredjati polovine paradajza jednu do druge,  strana gde je sečena okrenuta gore.
Rernu uključiti na 150 stepeni  i sušiti paradajz 2-3 sata zavisi od rerne. Pošto moja rerna nema ventilator, uzmem varjaču i stavim na vrata od rerne da nisu skroz zatvorena.
Teglice oprati sterilisati  u rerni tako što će mo ih zagrevati  na 100 stepeni 20 minuta.
Topao paradajz redjati u teglice izmedju stavljati seckani ruzmarin, origano i pasirani beli luk. U sredinu tegle sa paradajzom  staviti struk sveža bosiljka.
Teglice naliti sa maslinovim uljem, polako sipati ulje,  teglice protresti da ulje dodje do dna teglice. Zatvoroto  metalnim zatvaračima, poredjati ih u pleh, staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni,  grejati 30 minuta  pa isključiti rernu i ostaviti teglice da se u njoj ohlade.





















Постави коментар