уторак, 19. август 2014.

Domaći hleb






Predivan domaći hleb u obliku vekne. Jednostavna priprema, imaćete pravi domaći hleb, bez aditiva i znate od čega je napravljen. Od ove količine testa izadju 3 vekne od po 500 gr.

Potrebno je:

1.200 gr brašna
7 dcl mlake vode
1 kašika šećera
1,5 kašika suva kvasca
2 kašičice soli

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati so i brašno. Dobro izraditi ( testo je malo lepljivo) posuti sa 1 šakom brašna, poklopiti posudu i ostaviti da raste 30 minuta.
Naraslo testo izraditi posuti sa šakom brašna i opet ostaviti 30 minuta da raste.
Kad opet naraste, izmešati staviti na podbrašnjenu radnu površinu, podeliti na 3 dela. Svaki deo razvaljati u dugačku veknu, staviti u pleh iz električnog šporeta, prethodno obložen papirom. Posuti vekne brašnom i ostaviti da stanu 40 - 45 minuta.
Odstajale vekne po vrhu izrezati malo sa nožem i peći na 180  stepeni 30 - 40 minuta. Izvaditi pečene vekne uviti u krpu i ostaviti da se hlade.















Постави коментар