петак, 22. август 2014.

Burma baklava





Potrebno je:

500 gr  kora za baklavu

Za fil:

200 gr mlevenih oraha
100 gr rendane čokolade
2 kašike griza
2 kašike šećera

Za premazivanje kora:

1 dcl ulja
1/2 dcl gazirane vode
100 gr maslaca ili margarina

Za sirup:

700 gr šećera
6 dcl vode
1/2 limuna

Priprema:

Napraviti fil.
Pomešati mlevene orahe, rendanu čokoladu, griz i šećer.
Skuvati sirup. U posudu staviti šećer i vodu i kuvati od kad provri 10 minuta, dodati sok od 1/2 limuna i ostaviti da se ohladi.
Uzeti jednu koru, od kraja kore na rastojanju 2-3 cm staviti štapić za ražnjić ili iglu za pletenje ako imate ( da bude duže od kore), preko štapića presaviti koru 2-3 cm. Koru premazati kuvarskom četkom mešavinom ulja i gazirane vode. Uzduž pored štapića staviti 2-3 kašike fila i uviti u rolnu da bude labavo ne čvrsto. Sa oba kraja rolnu pritiskati da se nabere, izvući štapić na nabranu rolnu staviti u pleh prethodno podmazan uljem. Tako uraditi sa svim korama i filom. Na kraju baklavu premazati sa 100 gr istopljena maslaca.
Iseći rolne na dužinu 6 cm. Peći na 170 stepeni 40 minuta.
Toplu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da baklava upije sirup.









Постави коментар