уторак, 03. јун 2014.

Jogurt pita






Ovu pitu kada sam prvi put probala toliko mi se svidela da sam je često pravila. Baš je po mom ukusu, brzo,  jednostavno  se  pravi i jako je ukusna.

Potrebno je:

Za kore:

170 gr masti ili maslaca
100 gr šećera
4 žumanca
1 kesica vanilin šećera
250 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
strugane korice limuna

Za fil:
3 čaše ( čaša od 180 gr) jogurta
2 čaše (čaša od 180 gr) kisele pavlake
200 gr šećera
6 kašika brašna
4 belanca
1 kesica vanilin šećera
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutiti mast ili maslac sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jedno po jedno od 4 žumanca. Dodati brašno, prašak za pecivo i strugane korice limuna. Zamesiti testo i ostaviti da stane na hladnom 1-2 sata.

Za to vreme napraviti fil. Umutiti 4 belanca, dodati 6 kašika brašna. Izmešati varjačom ne mikserom jogurt, šećer i kiselu pavlaku, i dodati u umućena  belanca. Izmešati varjačom ne mikserom.
Odstajalo testo podeliti na 2 dela. Jedan deo razvaljati u pleh veličine 20 x 30, prethodno obložen papirom.
Preko razvaljane kore staviti ceo fil. Drugi deo testa izrendati preko fila.
Peći pitu na 160 stepeni 40 minuta.
Pečenu pitu posuti šećerom u prahu.
Dobro ohladiti pa seći. ( bitno je da se dobro ohladi pa seče).












Постави коментар