четвртак, 15. мај 2014.

Pahulja torta




Jako fina torta, korice su kao za Rozen tortu, a fil spoj kisele pavlake i mlevene plazme čini ovu tortu jako ukusnom.

Potrebno je:

100 gr margarina
2 kašike šećera
2 jaja
4 dcl mleka
oko 600 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

200 gr krem šlaga u prahu
3 dcl mleka
400 gr kisele pavlake
5 kašike šečćera u prahu
300 gr mlevena plazma keksa

Za prskanje kora:

2 dcl mleka

Za ukrašavanje torte:

200 gr krem šlaga u prahu
3 dcl gazirane vode

Priprema:

Umutiti margarin sa šećerom, dodati jaja, mleko, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testo  i  dobro izraditi.  Testo podelimo na 8 loptica.

Svaku lopticu razvaljati  oklagijom, da bude prečnika  24 cm i peći  na prevrnutom plehu. (ja  valjam lopticu testa da budu  2-4 mm veće  od 24 cm, i kad ispečem kore, stavim na njih krug od 24 cm od papira za pečenje i izrežem nožem onaj višak od 2-3 cm, tako da kore budu jednake i lepo se filuju).

Fil:

Umutiti 200 g šlaga sa 3 dl mleka, dodati kiselu pavlaku, šećer u prahu i mlevenu plazmu.
Dobro umutiti  da se masa sjedini. 

Filovati  tortu:

Staviti  jednu koru, poprskati sa 2 - 3  kašike mleka, preko staviti  fil, (3 punije ne ravne kašike fila), kora, poprskana mlekom, fil i tako redom, dok ne utrošimo sve korice  i fil. 

Na kraju zadnju koru i okolo kora premazati preostalim filom. 

Tortu ostaviti  2-3  sata na sobnoj temperatuti, da korice lepo omekšaju, pa tada tortu staviti  u frižider. 

Umutiti 200 gr šlaga  sa 3 dcl gazirane vode i ukrasiti tortu.


























Постави коментар