петак, 23. мај 2014.

Čorba sa geršlom




Geršla je oljušteno zrno ječma. Upotrebljava se u supama, varivima, za pripremanje hleba. Čorba od geršle sa suvim rebrima i slaninom je zimsko jelo. Geršla se u kuvanju ponaša kao integralni pirinač. Kupuje se u prodavnicama zdrave hrane.


Potrebno je:

200 gr geršle
100 gr mesnate slanine
200 gr suvih rebara
1 glavica crna luka
1 koren šargarepe
100 gr rendana korena celera
100 gr rendana korena paškanata
3 čena bela luka
1 list lovora
so, mleveni biber
1 kašičica kurkume u prahu
1 kašika sveže seckana peršuna
kisela pavlaka

Priprema:

Gerlu dobro oprati i staviti da stoji u vodi pola sata. Ocediti i staviti u lonac.
Suva rebra i slaninu oprati u toloj vodi iseći i staviti u lonac.
Šargarepu iseći na kocke, crni  i beli luk sitno iseći, koren celera i paškanata izrendati.
Sve staviti u lonac, dodati 1 list lovora. Naliti sa 2 litra vode i kad provri kuvati na tihoj vatri 1 sat, dok se suva rebra i geršla ne skuvaju.






Po potrebi dodavati vodu da li želimo da nam je čorba gušća ili redja.
Pred kraj kuvanja dodati, so, mleveni biber, 1 kašičicu kurkume u prahu i seckani peršun.
Pri serviranju u čorbu staviti 1 kašiku kisele pavlake.


Постави коментар