недеља, 13. април 2014.

Prolećne karamel štangle





Volim sve kolače sa ukusom  karamela. Ovo je jedan sočan kolač  sa ukusom karamela


Potrebno je:

8 jaja
180 gr šećera
5 kašika ulja
180 gr mlevenih oraha
80 gr brašna
20 gr kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Sirup za kore:

2 kašike šećera
2 dcl vode

Fil 1.:

4 žumanca
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
5 kašika brašna
5 dcl mleka
200 gr maslaca

Fil 2.:

4 belanca
250 gr šećera
100 gr pečenih mlevenih lešnika

Priprema:

Umutiti 8 belanaca sa 180 g šećera, dodati jedno po jedno žumance, 5 kašika ulja, mlevene orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo. Od ove mase ispeći 2 kore veličine pleha 20 x 35 cm.
Sirup za kore:
Karamelisati 2 kašike šećera, dodati 2 dl vode i sve kuvati na tihoj vatri dok se karamelisani šećer ne istopi. Ostaviti da se ohladi.

Fil 1.: 
Umutiti 4 žumanca  sa 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 5 kašika brašna i 1 dl mleka. Sve staviti u 4 dl vrela mleka i kuvati. Kada se skuva i ohladi dodati prethodno umućen maslaca.
Fil 2.: 
U posudu staviti 150 g šećera i malo vode (oko 1/2 dl). Kuvati dok ne bude jako gust sirup. Umutiti 4 belanaca, pa dodavati vruć sirup u belanca neprekidno muteći. Karamelisati 100 g šećera i dodavati u belanca, neprekidno muteći. Mutiti sve skupa dok se belanca ne ohlade.
U fil dodati 100 g pečnih mlevenih lešnika (1 šaku ostaviti za posipanje kolača).
Pomešati skupa fil 1. i fil 2..
Filovati kolač:
Kora, natopljena sa kuvanim i ohlađenim sirupom, 1/2 fila, kora natopljena sirupom, 2/2 fila. Kolač ukrasiti sa pečenim krupno mlevenim lešnikom.
Ovaj put sam malo drugačije filovala kolač.
Pomešala sam fil 1 i fil 2. Odvojila sam 1/3 fila, u preostale 2/3 fila dodala mleveni lešnik i filovala ; kora, 1/2 fila sa lešnikom, kora, 2/2 fila sa lešnikom i preko 1/3 fila bez lešnika.




Постави коментар