петак, 20. мај 2016.

Čokoladna fancy lady torta





Jako ukusna torta sa tankim medenim koricama, osvežavajućim filom od malina i slojem čokoladnog fila. Torta je sočna a ima i čvrstinu, idealna za tortu sa više spratova.

Potrebno je:

Za korice:

2 jaja
180 gr šećera
50 gr putera
2 kašike meda
1,5 kašičica sode bikarbone
2 kašike kakaoa
380-400 gr brašna

Fil od malina:

500 gr malina
100 -150 gr šećera
3 kašike gustina
1 dcl vode

Fil od čokolade:

5 dcl mleka
2 jaja
150 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
4 kašike brašna
200 gr čokolade
150 gr putera ili margarina

Za ukrašavanje:

50 gr bele čokolade
200 gr crne čokolade
1 kesica šlag krema u prahu

Priprema:

Umutiti 2 jaja sa 180 gr šećera, dodati med i puter. Kuvati na pari dok se šećer ne, med i puter ne istopi. Skinuti sa vatre i dodati sodu bikarbonu, kakao i brašno ( brašna dodati od 380-400 gr, zavisi od veličine jaja), zamesiti testo.
Testo podeliti na 8 delova. Dok je masa topla (bolje se valja) svaki deo razvaljati na papir prečnika 20 cm i peći na 180 stepeni oko 4-5 minuta.
Fil od malina: U posudu staviti maline, dodati 100 - 150 gr šećera ( zavisi koliko volimo slatko), staviti na vatru da se kuva dok se šećer ne istopi. Dok je masa topla ispasirati na sito i pasiranu masu staviti opet na vatru da se kuva. U 1 dcl vode umutiti 3 kašike gustina staviti u pasirane maline i kuvati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.
Fil od čokolade: U posudu staviti 5 dcl mleka da se kuva. Umutiti 2 jaja sa 150 gr šećera dodati 4 kašike brašna, dodati u vrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati 150 gr umućena putera i 200 gr istopljene čokolade.
Filovati korice. Uzeti kalup sa obručem staviti koricu, premazati sa 2 kašike fila od malina, pa sloj fila od čokolade, kora, fil od malina, fil od čokolade i tako redom dok sve korice ne premažemo. Zadnju koricu ne premazivati, već  na nju staviti tacnu opteretiti nečim i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan skinuti obruć sa kalupa, ostatkom fila od malina premazati zadnju koricu a ostatkom fila od čokolade premazati po vrhu i okolo tortu.
Tortu ukrasiti čokoladom.
Papir za pečenje iseći dužine obima torte i visine kao torta + 1 cm.
Belu čokoladu istopiti, staviti u kesu za zamrzavanje, čačkalicom izbušiti i praviti po šelji šare na papir. Ostaviti da se stegne. Istopiti crnu čokoladu i preliti preko papira gde smo šarali belom čokoladom. Ostaviti da se stegne ne do kraja da ne puca čokolada i prilepiti papir čokoladni deo da je do torte. Ostaviti 5 minuta da se stegne i pažljivo odlepiti papir.
Šlag krem umutiti prema upustvu na kesici i ukrasiti tortu.



































понедељак, 16. мај 2016.

Prhka rafaelo štrudla





Potrebno je:

Za testo:

200 gr putera ili margarina
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
2 dcl jogurta
prstohvat soli
500 gr brašna
50 gr kokosa
1 kesica praška za pecivo

Za punjenje:

6 dcl mleka
5 kašika šećera
2 pudinga od vanile
100 gr kokosa

Za posipanje:

šečer u prahu
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Umutiti puter ili margarin sa šećerom, vanilom,  dodati 1 jaje, dobro umutiti pa dodati jogurt, so, kokos, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testo oblikovati u kuglu i ostaviti da stane 30 minuta.
Za to vreme napraviti punjenje. U posudu staviti 5 dcl mleka i 5 kašika šećera da se kuva. Posebno umutiti 2 pudinga od vanile sa 1 dcl mleka, dodati u vrelo  mleko i kuvati dok se ne zgusne pa dodati 100 gr kokosa, dobro izmešati i skinuti sa vatre.
Odstajalo testo podeliti na 3 dela, svaki deo razvaljati u ploču veličine 24x30 cm, premazati sa toplim kuvanim filom i urolati.
Štrudle staviti u kalup prethodno obložen papirom i peći na 170 stepeni 30 minuta.
Pečene štrudle posuti šećerom u prahu i vanilin šećera, dobro ohladiti i seći.































четвртак, 12. мај 2016.

Pitice od 4 vrste brašna ( Hrono recept)





Odlične pitice od celog zrna brašna. Idealne za doručak, naročito za one koji su na Hrono režimu ishrane. Od ove količine testa izadje 4 pitice prečnika 20 cm.

Potrebno:

100 gr raženog brašna
100 gr ječmenog brašna
100 gr ovsenog brašna
100 ge heljdinog brašna
2 dcl gazirane vode
1 kesica praška za pecivo
morska so

Za punjenje:

200 gr sitnog sira
4-5 kašika sveže seckana peršuna

Za prženje:

4 kašičice masti

Priprema:

U posudu staviti raženo, ječmeno, ovseno i heljdino brašno. Dodati so, prašak za pecivo i gaziranu vodu. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da stane 15 minuta.
Za to vreme napraviti punjenje. U sir dodati seckani peršun i dobro izmešati, po potrebi dodati so.
Odstajalo testo podeliti na 4 dela. Oklagijom deo testa  razvaljati u ploču prečnika 28 cm ( radnu površinu posipati raženim brašnom prilikom valjanja), premazati sirom pomešanim sa peršunom, urolati pa saviti u krug.
Prvo malo rukom pažljivo istanjiti da ne iscuri punjenje posuti sa malo raženog brašna i oklagijom razvaljati prečnika 20 cm.
U tiganj staviti 1 kašičicu masti da se zagreje, staviti piticu i peći sa jedne strane 4-5 minuta, prevrnuti i peći sa druge strane 4-5 minuta. Tako uraditi i sa ostala 3 dela testa, uvek dodavati po 1 kašičicu masti kada pržimo sledeću piticu. Pržiti na podeoku 2 od mogućih 3.
















понедељак, 9. мај 2016.

Špageti od tikvica s prelivom





Špagete od tikvica su idealna zamena za klasične špagete naročito za one na Hrono režimu ishrane.
Potrebna nam je spravica za rezanje tikvica i to sečemo samo okolo čvrsti deo tikvice, unutrašnji iseckati i koristiti za preliv.


Potrebno je:

2 srednje tikvice
 250 gr mlevenog mesa
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 dcl soka od paradajza
1 kašika ulja od koštica groždja
so, mleveni biber
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice bosiljka
2 kašike seckanog peršuna

Priprema:

Tikvice oguliti i rezačem za povrće iseckati na tanke trakice.



Srednji mekani deo tikvica ne rezati već iseckati na sitne kocke.

Na ulju pržiti mleveno meso3-4 minuta, dodati seckan crni i beli luk, kockice tikvica i pržiti još 2-3 minuta.
Dodati so, mleveni biber, kurkumu bosiljak i sok od paradajza. Kuvati 15 minuta. Na kraju dodati seckani peršun.
Tikvice možemo sveže seckane preliti kuvanim prelivom, možemo ih u posoljenoj vodi kuvati 30 sekundi i dobro ocediti. Možemo ih ( ovaj način najviše volim) na malo ulja pržiti par minutadok ne omekšaju uz blago mešanje.
Tikvice sveže izrezane možemo staviti u gotov preliv i zajedno kuvati 2-3 minuta.
































Hrono punjene tikvice





Lagano brzo za one koji su na Hrono režimu ishrane.

Potrebno je:

2 veće tikvice
250 gr belog pilećeg mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 struka svežeg peršuna
1 kašika ulja od koštica groždja
1 paradajz
so, mleveni biber
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice tucane paprike

Priprema:

Tikvice oguliti i izdubiti, staviti u posudu  za pečenje podmazanu uljem,  posoliti i pobiberiti.
Izdubljeni deo tikvica, crni luk, beli luk i peršun iseckati u električnom secku.
Meso iseckati na sitne kocke i pržiti na ulju 2-3 minuta i dodati seckano povrće i pržiti još 1-2 minuta. Dodati so, mleveni biber, kurkumu i tucanu papriku.
Ovom masom puniti tikvice po vrhu staviti kolutiće papradajza. Na svaki kolutić paradajza staviti 1-2 kapi ulja i peći na 200 stepeni 30 minuta.