субота, 21. јун 2014.

Pita sa čokoladom i kruškama






Potrebno je:

Za koru:

100 gr masti ili maslaca
2 kašike šećera
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

100 gr čokolade
100 gr pečenih mlevenih lešnika
100 gr maslaca
2 jaja
100 gr šećera
1 kg krušaka


Priprema:

Umutiti mast ili maslac  sa 2 kašike šećera, dodati 1 jaje, 1 kašiku kisele pavlake,  brašno i prašak za pecivo.  Zamesiti testo i ostaviti  1 sat na hladnom mestu.
Za to vreme napraviti fil.
Umutiti 100 g  maslaca  sa 100 g šećera, dodati  2 žumanca, 100 gr pečenih mlevenih lešnika  i sneg od 2 belanca.
Testo koje je odstajalo na hladnom, razvaljati u pleh  prečnika  24 cm.
Razvaljati testo po dnu kalupa i na rebrasti obruč kalupa.
Preko razvaljanog testa staviti  100 g rendane čokolade ( čokoladu pre rendanja držati 1-2 sata u zamrzivaču, lakše se renda),  pa preko  staviti  umućeni fil.
Kruške oguliti, očistiti, prepoloviti i poredjati po filu.
Pitu peći  na 180  40 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.
Pečenu pitu posuti šećerom u prahu.











петак, 20. јун 2014.

Pita sa malinama od gotovih kora





Sad je sezona malina. Evo još jednog recepta pite sa malinama , ali sa gotovim korama.

Potrebno je:

500 gr kora za pitu
500 gr malina

Za fil:

4 jaja
2 čaše šećera  (čaša od 2 dcl)
2 kesice vanilin šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
2 čaše griza
1 prašak za pecivo

Priprema:

Napraviti fil. Umutiti 4 jaja sa šećerom, vanilin šećerom, uljem, jogurtom, grizom i praškom za pecivo.

Uzeti jednu koru premazati sa dve kašike fila, staviti drugu koru, premazati filom, pa staviti treću koru premazati filom i na jedan kraj kora poredjati maline posuti  sa 2 kašike šećera(koristila sam  zamrznute maline, bolje se uvije rolat)i uviti  u rolat. Tako raditi  sa svim korama i malinama. Izadje 5 rolata.
Preostali filom premazati  rolate. Peći na 180 stepeni 25 -30 minuta.
Pečene rolate posuti šećerom u prahu. Kad se ohladi iseći.





 




 







Pita sa malinama




Potrebno je:

100 gr masti ili maslaca
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
200 gr brašna
1 kašika soka od limuna
 malo ribane korice limuna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

500 gr malina
4 kašike šećera
3 kašike griza

Za mrvičasti deo testa:

100 gr maslaca
100 gr šećera
100 gr brašna
100 gr mlevenih oraha

Priprema:

Umutiti mast ili maslac sa 2 kašike šećera, dodati 1 jaje, 1 kašiku kisele pavlake, sok i ribanu koricu limuna, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da stane na hladnom mestu 1 sat.
Za to vreme pripremiti mrvičasti deo testa. U posudu staviti 100 gr maslaca, 100 gr šećera, 100 gr brašna i 100 gr mlevenih oraha. Mutiti mikserom 1 minut dok se ne naprave mrvice.

Odstajalo testo razvaljati u pleh prečnika 26 cm, prethodno podmazan uljem i posut brašnom. Testo naneti po dnu pleha i naneti na rebraste stranice  pleha.
Po testu rasporediti maline, posuti sa šećerom i grizom.
Preko malina staviti mrvičasti deo testa.
Pitu peći na 180 stepeni 25- 30 minuta.
Pečenu pitu posuti šećerom u prahu.







среда, 18. јун 2014.

Hleb sa heljdinim brašnom i semenkama suncokreta






Ovaj ukusan hleb sa hrskavom koricom,  podseća  me  na detinjstvo i baku. Malo vremenom izmenjen u načinu pripreme, ali sto tako ukusan kao moja baka što ga je pripremala. Heljdino brašno je zdravo i često se priprema u mojoj kuhinji.

Potrebno je:

500 gr pšenična brašna
200 gr heljdina brašna
1 kašika šećera
2 kašičice soli
50 gr sirovih semenki suncokreta
1 kašika suva kvasca
6 dcl mlake vode

Priprema:

U posudu staviti pšenično i heljdino brašno, šećer, so, suvi kvasac, semenke suncokreta. Dodati mlaku vodu i izmešati varjačom da se masa sjedini. Testo je mekano i  lepljivo.







Pokriti folijom i ostaviti da nadolazi. Kad nadodje, opet izmešati i ostaviti da opet nadolazi 15-20 minuta.
Za to vreme uzeti glinenu posudu sa poklopcem. podmazati uljem, staviti u rernu, rernu uključiti na 200 stepeni. Kad se posuda ugreje ( grejati zajedno sa poklopcem), izvaditi iz rerne i staviti nadošlo testo. Testo ne mešati već pažljivo staviti u posudu i poklopiti.







Rerna se zagrejala na 200 stepeni, staviti poklopljenu posudu sa testom i peći 40- 45 minuta.
Izvaditi iz posude i ohladiti.






Domaće ulje za sunčanje





Još nije kasno da napravite ovo izvanredno domaće ulje za sunčanje. Svake godine pravim ovo ulje,prezadovoljna sam,  ne samo da neguje kožu, mazanjem se dobije tamna boja pri sunčanju.
Maslinovo ulje inače ima prirodni faktor za zaštitu kože, prirodni vitamin A i beta karoten  iz šargarepe
dodatno će negovati i obnavljati kožu, lavanda i žalfija  deluju  protiv upalno a neven za obnavljanje i negovanje kože a zeleni orah i šargarepa ubrzavaju tamnjenje kože. Ako želimo da nam ovo ulje ima lep miris, dodati par kapi eteričnog ulja od lavande ( kupuje se u apoteci)

Potrebno je:

1 veća šargarepa
4 zelena oraha
6-7  cvetova nevena
2-3 cveta lavande
1-2  struk žalfije sa cvetom
1 staklena tegla od 800 ml
maslinovo ulje

Priprema:

Šargarepu sitno izrendati
Zeleni orah iseckati
U teglu staviti seckane orahe, rendanu šargarepu, cvetove nevena , seckanu lavandu i žalfiju. Da bude u tegli 70 % ovih sastojaka.
Preko preliti maslinovo ulje da napunimo teglu. Zatvoriti i ostaviti  da stoji na sunčanom mestu 20 dana.
Procediti i upakovati u bočice.

Sočna čokoladna torta







Ko voli čokoladne torte, ova će se sigurno svideti ko je proba a ujedno i jako je  sočna. Jednostavna   za pravljenje uspe i neiskusnim.


Potrebno je:

Za kore:

2 jaja
400 gr šećera
125 ml ulja
250 ml jogurta
125 ml kuvane ohladjene kafe
80 gr kakaoa
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli

Za tamni fil:

250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr crne čokolade

Za beli fil:

250 ml slatke pavlake za šlag
1 kašičica želatina

Za fil okoloi po vrhu torte:

250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr mlečne čokolade

Priprema:

Pomešati skupa hladnu kuvanu kafu i kakao.
Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
Umutiti 2 jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt, brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli.
Dodati kakao i kafu. Sve dobro umutiti.
Masu staviti u tepsiju prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom.

Peći na 170 stepeni 35- 40 minuta.
Dobro koru ohladiti i preseći da se dobiju 2 kore.

Pripremiti crni fil. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake, dodati 200 gr čokolade, mešati na tihoj vatri a da ne proključa dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru.
Fil za okolo i gore. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake dodati 200 gr mlečne čokolade i na tihoj vatri zagrevati dok se čokolada ne istopi. Dobro u frižideru ohladiti.
Beli fil. Jednu kašičicu želatina preliti sa 2 kašike vode, ostaviti da nabubri pa na tihoj vatri istopiti ga. Umutiti 250 ml slatke pavlake i dodati istopljeni želatin.

Dobro rashladjenu  pavlaku  sa crnom i mlečnom čokoladom umutiti mikserom da bude čvrsto.
Filovati tortu: Staviti na tacnu jednu koru, premazati sa umućenom pavlakom sa crnom čokoladom, preko beli fil, pa druga kora.
Tortu okolo i po vrhu premazati sa umućenom pavlakom sa mlečnom čokoladom.
Ukrasiti tortu i dobro ohladiti.






 

















понедељак, 16. јун 2014.

Pečena piletina sa testeninom





Ovako pečena piletina je jako sočna.


Potrebno je:

3 pileća karabataka
3 pileća bataka
1 čaša ( čaša od 180 gr) kisele pavlake
1 čaša ( čaša od 180 gr) jogurta
1/2 kašičice karija
1/2 kašičice djumbira u prahu
sveže mleveni biber
so
1/4 kašičice tucane paprike
1 kašika seckana sveža peršuna ili 1 kašičica suva peršuna
200 gr testenine

Priprema:

Batake i karabatake posoliti, posuti kari, djumbir u prahu, mleveni biber. Dobro začine utrljati u meso.
U posudu staviti kiselu pavlaku, jogurt, tucanu papriku i peršun. Dobro izmešati.
Batake i karabatake uvaljivati sa obe strane u ovu smesu i redjati u pleh u koji ćemo peći. Preostalu smesu preliti preko mesa.
Ostaviti da stane 1- 2 sata na hladnom mestu.
Rernu zagrejati na 200 stepeni. Meso u plehu poklopiti ( ili staviti foliju), staviti u rernu i peći 50 minuta.
Za to vreme testeninu kuvati u posoljenoj vodi. Testeninu ocediti od vode.
Pleh sa mesom izvaditi iz rerne, meso staviti na tanjir. U plehu je ostalo sosa od pečenja mesa. Pomešati testeninu sa tim sosom, preko poredjati batake i karabatake, vratiti u rernu, ne poklopljeno i još peći 10 minuta da se zapeče  dobije svetlo braon boju i da testenina upije sos.