среда, 18. јун 2014.

Hleb sa heljdinim brašnom i semenkama suncokreta






Ovaj ukusan hleb sa hrskavom koricom,  podseća  me  na detinjstvo i baku. Malo vremenom izmenjen u načinu pripreme, ali sto tako ukusan kao moja baka što ga je pripremala. Heljdino brašno je zdravo i često se priprema u mojoj kuhinji.

Potrebno je:

500 gr pšenična brašna
200 gr heljdina brašna
1 kašika šećera
2 kašičice soli
50 gr sirovih semenki suncokreta
1 kašika suva kvasca
6 dcl mlake vode

Priprema:

U posudu staviti pšenično i heljdino brašno, šećer, so, suvi kvasac, semenke suncokreta. Dodati mlaku vodu i izmešati varjačom da se masa sjedini. Testo je mekano i  lepljivo.







Pokriti folijom i ostaviti da nadolazi. Kad nadodje, opet izmešati i ostaviti da opet nadolazi 15-20 minuta.
Za to vreme uzeti glinenu posudu sa poklopcem. podmazati uljem, staviti u rernu, rernu uključiti na 200 stepeni. Kad se posuda ugreje ( grejati zajedno sa poklopcem), izvaditi iz rerne i staviti nadošlo testo. Testo ne mešati već pažljivo staviti u posudu i poklopiti.







Rerna se zagrejala na 200 stepeni, staviti poklopljenu posudu sa testom i peći 40- 45 minuta.
Izvaditi iz posude i ohladiti.






Постави коментар