понедељак, 15. јун 2015.

Svinjetina sa kupusom i noklicama





Potrebno je:

500 gr svinjskog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 koren šargarepe
1 kg svežeg kupusa
1 kašičica kima
2 kašike balzamio sirćeta
so, mleveni biber
1 kašika paradajz pirea
1 kašičica mlevene crvene paprike

Za noklice:

1 jaje
2 kašike ulja
250 gr brašna
so
120 ml vode

Priprema:

Meso iseći na kocke, posoliti i pobiberiti, preliti sa 2 kašike balzamiko sirćeta i da stane 30 minuta.
Sveži kupus iseckati, posoliti i ostaviti da stane.
Na 2 kašike ulja pržiti meso sa svih strana da porumeni, dodati sitno seckan crni i beli luk, malo pržiti pa dodati seckanu šargarepu, malo vode poklopiti i dinstati na tihoj vatri dok meso ne omekša.
Dodati u meso seckani kupus kuvati 5-6 minuta ne poklopljeno uz povremeno mešanje da kupus splasne.
Dodati crvenu mlevenu papriku, 1 kašičicu kima,( 1 kašičicu kima u zrnu staviti na dasku za seckanje preliti sa par kapi ulja i nožem usitniti) 1 kašiku paradajz pirea razmućena u 1 dcl vode.
Poklopiti i dinstati na tihoj vatri dok kupus ne omekša uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
 Dok se kupus dinsta napraviti noklice.
U posudu staviti 1 jaje, vodu, so, ulje, dodavati brašno i sve dobro umutiti, da stane 10-15 minuta.
U posudu staviti 2 litra vode da se zagreje, kad proključa kašičicom vaditi noklice spuštati u ključalu vodu i kuvati 15 minuta. Ocediti kuvane noklice, preliti hladnom vodom , opet ocediti i dodati u kuvano meso i kupus. Izmešati, posuti seckanim peršunom,  prohladiti i servirati.















субота, 13. јун 2015.

Čokoladna kokos torta





Potrebno je:

Za koru:

110 gr putera
150 gr čokolade
3 jaja
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
2 kašike kakaoa
120 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za natapanje kore:

3 dcl čokoladnog mleka

Za fil od kokosa:

5 dcl mleka
150 gr šećera
1 puding od vanile
150 gr kokosa
2 dcl pavlake za šlag

Za  ganache fil:

2 dcl slatke pavlake
150 gr čokolade

Priprema:

U posudu staviti puter i čokoladu, otopiti i ostaviti da se malo prohladi.
Umutiti jaja sa šećerom, dodati kakao, brašno i prašak za pecivo.
Dodavati malo po malo otopljenu čokoladu sa puerom bez prekida muteći mikseom.
Masu staviti u kalup prečnika 24 cm prethodno obložen papirom.
Peći na 170 stepeni 25-30 minuta.
Toplu koru preliti sa 3 dcl čokoladna mleka.
Fil sa kokosom.
U posudu staviti da se kuva 4 dcl mleka i 100 gr šećera. Umutiti 1 puding od vanile sa 50 gr šećera, dodati u mleko i kuvati dok se ne zgusne, dodati 150 gr kokosa i ostaviti da se ohladi.
Umutiti 2 dcl pavlake za šlag i dodavati malo po malo hladnog fila sa kokosom. Dobro umutiti i premazati preko kore.
Ganache fil: U posudu staviti 2 dcl pavlake i 150 gr čokolade na kockice, na tihoj vatri zagrevati da se čokolada istopi ( ne sme da provri). Dobro ohladiti u frižideru umutiti mikserom i premazati preko fila sa kokosom.
Tortu ukrasiti sa čokoladom.



















уторак, 9. јун 2015.

Uštipci



Mekani kao pamuk.

Potrebno je:

2,5 dcl vode
2,5 dcl mleka
1 kašika suvog  kvasca
1 kesica praška za pecivo
3 jaja
500 gr brašna
1 kašičica soli
ulje za prženje

Priprema:

U mlaku vodu i mleko staviti kvasac da stane 5 minuta pa dodati prašak za pecivo 3jaja, so i dodavati brašno malo po malo muteći mikserom. Dobro masu umutiti i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
Ulje zagrejati i kašikom prvo potopiti u vruće ulje zahvatiti testo i staviti u ulje da se prži sa jedne i druge strane.







понедељак, 8. јун 2015.

Paprikaš sa mlevenim mesom





Potrebno je:

300 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
2 zelene paprike
100 gr celera
so, mleveni biber
1 kašičica mlevene crvene paprike
1/2 kašičice kurkume
1 kašičica šećera
1 kašika seckanog peršuna
2 kašike ulja
5 dcl paradajz soka
4 dcl vode
200 gr testenine ( manje veličine školjkice)

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckati, šargarepu, papriku  i celer iseckati  na kockice.
Na 2 kašike ulja pržiti crni luk da porumeni, dodati beli luk i meso pržiti 5 minuta, pa dodati šargarepu celer, papriku, još pržiti 1 minut pa dodati  sok od paradajza i 2 dcl vode, so mleveni biber, kurkumu, mlevenu papriku i 1 kašičicu šećera.
Kuvati na tihoj vatri 20 minuta, pa dodati 4 dcl tople vode i 200 gr suve testenine u obliku školjkice. Sve skupa kuvati dok se testenina ne skuva oko 20 minuta. Posuti seckanim peršunom.















петак, 5. јун 2015.

Kaneloni punjeni mesom




Potrebno je:

12 komada kanelona

Za punjenje:

400 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike uljaž1 šargarepa
2 kašike paradajz pirea
100 gr kačkavalja
so, mleveni biber
1 kašika seckanog svežeg peršuna

Za preliv:

3  dcl soka od paradajza
2 kašike kisele pavlake
2 dcl vode
5 listića bosiljka
so, mleveni biber
100 gr rendanog  sira

Priprema:

Napraviti punjenje.
Na 2 kašike ulja pržiti 1 glavicu seckana crnog luka, dodati rendanu šargarepu i seckani beli luk, mleveno meso i sve skupa pržiti oko 10 minuta.
Dodati, so mleveni biber, seckani peršun, paradajz pire. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr rendana kačkavalja.
Kanelone kuvati u vodi od kad provri 3 minuta, ocediti od vode i puniti punjenje,.
Redjati punjene kanelone u pleh.
Izmešati  paradajz sok,  kiselu pavlaku, vodu, seckane listiće bosiljka, so i mleveni biber, preliti kanelone, po vrhu narendati 100 gr sira.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.










Pikantna piletina s djumbirom



 


Potrebno je:

500 gr belog pilećeg mesa
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice crnog bibera
1/2 kašičice karija
1 kašičica svežeg sitno rendanog djumbira
3 čena belog luka
4 kašike balzamiko sirćeta
2 kašike ulja
2 kašike meda

Priprema:

Meso iseći na kockice.
Staviti u posudu  so, crni biber, kari, najsitnije rendan koren djumbira, 3 čena luka protisnuta na spravici za beli luk, sirće, izmešati i dodati kockice mesa, sve skupa izmešati da marinada obloži meso. Ostaviti da stane 1-2 sata na hladnom mestu.
U tiganj staviti 2 kašike ulja i 2 kašike meda zagrevati da se med istopi, dodati meso i pržiti uz mešanje dok tečnost ne ispari oko 15-20 minuta.













четвртак, 4. јун 2015.

Džem od jagoda




Od ove količine jagoda izadje 11 teglica ( u koje staje 480 ml vode) džema. Gustina džema zavisi od ukusa, kod mene je gušći džem. Količina šećera zavisi koliko su jagode slatke, na 1 kg jagoda stavlja se od 300 - 500 gr šećera.

Potrebno je:

5 kg očišćenih jagoda
2 kg šećera
2 limuna

Priprema:

Jagode očistiti od peteljki, oprati dobro ocediti i iseći na komadiće po želji veće ili manje. Posuti jagode sa šećerom,  sokom od 2 limuna i da stanu preko noći.
Sutradan kuvati oko sat vremena ( zavisi koju gustinu želimo), povremeno mešati i skidati penu sa površine.
Kad se skuva vruć džem staviti u teglice ( prethodno 30 minuta odstajale u rerni uključenoj na 100 stepeni), prevrnuti teglice na poklopac i ostaviti da se ohladi.