четвртак, 19. март 2015.

Sočne krmenadle iz rerne




Sočne i ukusne.

Potrebno je:

6 krmenadli
2 kašike ulja
2 kašike balsamico sirćeta
2 kašike smedjeg šećera
2 kašike paradajz soka
1/2 kašičice soli
5 kašika vode
prstohvat ruzmarina

Priprema:

Rernu zagrejati na 180 stepeni.
U činiju pomešati ulje, sirće, smedji šećer, paradajz sok, so, vodu i ruzmarin.
Krmenadle poredjati u pleh. Polovinom smese premazati krmenadle, okrenuti na drugu stranu i premazati ih sa drugom polovinom smese.
Prekriti folijom i peći 30 minuta, skinuti foliju, prevrnuti krmenadle  i peći još 30 minuta.













Prhke kiflice sa nutelom





Potrebno je:

200 gr masti
3 kašike šećera
200 gr kisele pavlake
1 jaje
1/2 kesice praška za pecivo
500 gr brašna
Nutela ili eurokrem
200 gr šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Umutiti mast sa šećerom dodati 1  jaje , kiselu pavlaku, brašno i prašak za pecivo.
Zamesiti testo uviti u foliju i ostaviti da stane 1 sat na hladnom mestu.
Odstajalo testo podeliti na 4 dela, svaki deo razvaljati veličine tanjira podeliti krug na 8 trouglova, staviti na kraj 1 kašičicu nutele i uviti u kiflicu.
Kiflice staviti na pleh obložen papirom i peći na 180 stepeni  20 - 25 minuta. Tople kiflice uvaljati u šećer u prahu u koji smo dodali 1 vanilin šećer.







Šareni cvet pogača





Potrebno je:

2 dcl vode
2 dcl mleka
25 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
1 kašičica soli
1/2 dcl ulja
1 kesica praška za pecivo
850 gr brašna

50 gr istopljenog putera ili margarina
semenke lana

Za premazivanje pogače:

1 jaje
1 kašika ulja
1 kašika mleka

Priprema:

U mlaku vodu i mleko dodati kvasac i šećer, da stane 5-6 minuta pa dodati 1 jaje, ulje, so, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kalup sa obručem prečnika 28 cm dno i stranice namazati sa puterom ili margarinom.
Testo kad nadodje izraditi ga i odvojiti 5 loptica od 50 gr i 1 lopticu od 100 gr.
Preostalo testo podeliti na 5  delova. Svaki deo oblikovati u lopticu uvaljati u rastopljen puter pa u semenke lana. Pet delova testa od 50 gr razvaljati u krug narezati nožem rastegnuti da izgleda kao mreža i obložiti lopticu sa lanom, višak mreže odseći a krajeve podvući pod lopticu.
Tako svih 5 loptica staviti u kalup.
Deo testa od 100 gr ranije koje smo ostavili i testo koje smo isekli od viška mreže za loptice uvaljati, odvojiti malo testa od koje napravimo mrežu a od ostatka oblikovati lopticu uvaljati u rastopljeni puter pa u lan i preko staviti napravljenu mrežicu od testa i staviti na sredinu pogače.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka, premazati pogaču ostaviti da stane 30 - 40 minuta.
 Umutiti 1 belance premazati pogaču i peći na 170 stepeni 40 minuta.














среда, 18. март 2015.

Cvet pogača sa sirom





Potrebno je:

Za testo:

3 dcl mleka
1 kašičica šećera
25 gr svežeg kvasca
1 kašičica soli
5 kašika ulja
1/2 kesice praška za pecivo
1 jaje
1 belance
600 gr brašna

Za punjenje:

200 gr sira kačkavalja
100 gr čajne kobasice

Za premazivanje:

1 žumance
1 kašika ulja
1 kašika mleka

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac, da stane 5-6 minuta, dodati jaje, belance, ulje, so, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Čajnu kobasicu iseckati tanko na kolutiće a sir izrendati.
Nadošlo testo izraditi i podeliti na 2 dela. U jednom delu testa da bude 600 gr a u drugom 400 gr.
Veči deo testa razvaljati u krug prečnika 35 cm. Od ivice testa na udaljenosti 2 cm u krug staviti rendani sir ( 2 kašike odvojiti od ove količine da bi kasnije posuli sredinu pogače.
Krajeve kruga presaviti preko sira i staviti na dno kalupa sa obručem prethodno podmazan sa uljem ( obruč staviti kasnije kad složimo pogaču.
Presavijeni deo kruga testa iseći na 20 delova i svaki deo okrenuti da sečeni deo dodje gore.
Deo testa od 400 gr podeliti na 8 delova. Svaki deo razvaljati u dužu a užu traku prepoloviiti na svaki deo staviti na sredinu 2 kruga čajne kobasice i urolati. Svaki urolani deo stavljati uspravno na sredinu pogače.
Sada staviti obruč na dno kalupa gde smo složili pogaču. Sredinu pogače posuti sa 2 kašike rendana sira. Veličina kalupa je prečnika 26 cm.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka, premazati pogaču ostaviti da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 40 minuta.
















понедељак, 16. март 2015.

Ćufte u sosu sa šampinjonima




Sočne ćufte zapečene u rerni.

Potrebno je:

Za ćufte:

300 gr mlevenog mesa
100 gr  pirinča
1 jaje
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 kašike prezle
1 kašika seckanog peršuna
so
mleveni biber
ulje

Za sos:

1 glavica crnog luka
400 gr šampinjona
1 kašičica origana
1 šargarepa
1,5 kašika brašna
4 dcl mleka 2 dcl pavlake za kuvanje
1/2 kašičice soli
2 kašike ulja

Priprema:

Napravit ćufte.
Pirinač skuvati i ocediti od vode, Crni luk i beli luk sitno iseckati. U meso dodati kuvani pirinač, seckan crni i beli luk, 1 jaje, prezlu so, peršun i mleveni biber. Dobro izmešati rukom, praviti kuglice i valjati u brašno.
Na malo zagrejanog ulja pržiti ćufte sa svih strana da malo porumene.
Napraviti sos.
Na 2 kašike ulja staviti 1 glavicu seckanog crnog luka, 400  gr seckanih šampinjona  pržiti dok tečnost ne ispari, dodati1 kašičicu origana,  1 rendanu šargarepu i 1,5 kašiku brašna, pržiti 1 minut pa dodati 4 dcl mleka, 2 dcl pavlake za kuvanje i so. Mešati na vatri da baci jedan ključ.
Propržene ćufte poredjati u pleh preko preliti sos.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Pečene ćufte posuti sa seckanim peršunom i sa 2 prstohvati tucane crvene paprike.
Služiti uz bareni krompir ili krompir pire.



























петак, 13. март 2015.

Rolnice punjene karamel kremom





Jako ukusne rolnice punjene karamel kremom  i  kikirikijem.

Potrebno je:

Za testo:

300 gr neslanog sira
200 gr putera
2 jaja
2 kesice vanilin šećera
100 gr šećera
600 gr brašna
1 kesica  praška za pecivo

Za punjenje:

100 gr karamela sa lešnikom
2 dcl mleka
1 kašika gustina
100 gr krupnije mlevenog pečenog kikirikija
1- 2 kašike mlevenog keksa

Za posipanje:

šećer u prahu
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Umutiti sir, puter, šećer i vanilin šećer, dodati jaja, brašno i prašak za pecvo. Zamesiti testo, uviti u foliju i ostaviti da stoji na hladnom mestu 2-3 sata.
Za to vreme napraviti punjenje.
U posudu staviti karamele i 1 dcl mleka, kuvati na tihoj vatri dok se karamele ne istope, povremeno mešati. U drugoj posudi umutiti 1 kašiku gustina sa 1 dcl mleka, dodati u istopljene karamele i kuvati dok se ne zgusne pa dodati 100 gr mlevenog kikirikija  i mleveni keks. Ostaviti da se ohladi.
Odstajalo testo razvaljati debljine 3 mm, na kraj testa uzduž staviti fila preklopiti iseći celom dužinom i iseći rolnu na rolnice dužine 6- 7 cm, staviti na pleh prethodno obložen papirom.
Tako uraditi i sa preostalim testom i punjenjem.
Peći rolnice na 180 stepeni  20 -25  minuta. Pečene posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.
















понедељак, 9. март 2015.

Štrudla sa makom




Ne volim puno maka u štrudlu, vi po želji možete dodati veću količinu maka.

Potrebno je:

2 dcl mleka
2 kašike šećera
1 kašika suvog kvasca
1 jaje
8 kašika ulja
1/2 kesice praška za pecivo
prstohvat soli
450 gr brašna

Za fil:

2 dcl mleka
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
300 gr mlevenog maka
3 pune kašike džema od šljiva ili kajsija

Za premazivanje:

1 kašika ulja
1 kašika mleka
1 kašičica brašna

Priprema:

Napraviti fil.
U posudu staviti mleko, šećer, vanilu, mleveni mak, kuvati dok se šećer ne istopi, skinuti sa vatre i dodati džem od šljiva, dobro izmešati.
U mlako mleko staviti 2 kašike šećera i 1 kašiku kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 8 kašika ulja, prstohvat soli i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Nadošlo testo izraditi i razvaljati u ploču debljine 3-4 mm premazati sa filom i urolati, staviti u pleh obložen papirom.
Umutiti 1 kašiku ulja, 1 kašiku mleka i 1 kašičicu brašna, premazati štrudlu i ostaviti da stane 15-20 minuta, premazati još jednom sa preostalim premazom, na par mesta izbockati štapićem za ražnjiće i peći na 180 stepeni 25 - 30 minuta.
Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu.