четвртак, 19. март 2015.

Šareni cvet pogača





Potrebno je:

2 dcl vode
2 dcl mleka
25 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
1 kašičica soli
1/2 dcl ulja
1 kesica praška za pecivo
850 gr brašna

50 gr istopljenog putera ili margarina
semenke lana

Za premazivanje pogače:

1 jaje
1 kašika ulja
1 kašika mleka

Priprema:

U mlaku vodu i mleko dodati kvasac i šećer, da stane 5-6 minuta pa dodati 1 jaje, ulje, so, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kalup sa obručem prečnika 28 cm dno i stranice namazati sa puterom ili margarinom.
Testo kad nadodje izraditi ga i odvojiti 5 loptica od 50 gr i 1 lopticu od 100 gr.
Preostalo testo podeliti na 5  delova. Svaki deo oblikovati u lopticu uvaljati u rastopljen puter pa u semenke lana. Pet delova testa od 50 gr razvaljati u krug narezati nožem rastegnuti da izgleda kao mreža i obložiti lopticu sa lanom, višak mreže odseći a krajeve podvući pod lopticu.
Tako svih 5 loptica staviti u kalup.
Deo testa od 100 gr ranije koje smo ostavili i testo koje smo isekli od viška mreže za loptice uvaljati, odvojiti malo testa od koje napravimo mrežu a od ostatka oblikovati lopticu uvaljati u rastopljeni puter pa u lan i preko staviti napravljenu mrežicu od testa i staviti na sredinu pogače.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka, premazati pogaču ostaviti da stane 30 - 40 minuta.
 Umutiti 1 belance premazati pogaču i peći na 170 stepeni 40 minuta.














Постави коментар