субота, 2. мај 2020.

Domaća alva

Sećate li se “Na Drini ćuprije”?
Kada je dovršen most napravljeno je veliko slavlje i tom prilikom se izdešavalo sledeće, citiram:
“Nadzornici i radnici dobili su darove u novcu i odelu, a opšta gozba, u kojoj je učestvovao ko god je hteo, trajala je dva dana. U vezirovo zdravlje jelo se, pilo, sviralo, igralo i pevalo; priređene su konjske i pešačke trke; sirotinji su deljeni meso i slatkiši. Na trgu koji vezuje most sa čaršijom kuvala se u kotlovima halva i onako vruća delila narodu. Tada se osladio i onaj koji ni na Bajram nije. Do u sela oko kasabe doprla je ta halva i ko god je okusio poželeo je zdravlje veziru i dug vek njegovim građevinama. Bilo je dece koja su po četrnaest puta navraćala na kazan, dok ih aščije, poznavši ih, ne bi oterali, bijući ih varjačama. Jedno je Ciganče umrlo, jer se prejelo vruće halve.”
Ovo je stari recept. Najbolje od svega je što se priprema od sastojaka koje uvek imate u kući i brzo se priprema. .Potrebno je:

Za sirup:

1 čaša šećera (čaša od 2 dcl)
2 čaše vode

Za alvu:

150g ulja
200g brašna


Priprema:


U posudu zagrejati ulje, dodati brašno i uz stalno mešanje pržiti oko 15 minuta da dobije zlatno braon boju.
Dok se brašno prži, staviti 1 čašu šećera i 2 čaše vode da provri.
Kada brašno dobije zlatno braon boju uz stalno mešanje dodavati malo po malo sirupa. Dobro izmešati i dok je još toplo vaditi kašičicom na tanjir i posuti seckanim orasima. Ja sam stavila u pleh i sekla na štanglice.


3 коментара :

  1. Thank you very much for seeing 밤알바 information.

    ОдговориИзбриши
  2. You made such an interesting piece to read, giving every subject enlightenment for us to gain knowledge. Thanks for sharing the such information with us to read this. 먹튀검증

    ОдговориИзбриши
  3. There is definately a great deal to know about this subject. I like all of the points you've made 먹튀폴리스

    ОдговориИзбриши