понедељак, 14. јануар 2019.

Čokoladna rum torta





Potrebno je:

Za kore:

8 jaja
8 kašika šećera
200 gr mlevenih oraha
100 gr rendane čokolade
2 kašike prezle

Za prskanje kora:

2 dcl vode
2 kašike šećera
3 kašičice arome ruma Dr. Oetker

Za fil:

4 jaja
200 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
250 gr putera ili margarina
1 kašičica arome ruma Dr. Oetker


Priprema:

U posudu staviti 8 belanaca umutiti u čvrstu penu pa postepeno dodavati šećer muteći da bude čvrsto umućeno. Dodati jedno po jedno od 8 đumanaca neprekidno muteći. Pomešati mlevene orahe, rendanu čokoladu i 2 kašike prezle. Dodati u umućenu masu i varjačom izmešati da se sjedini.
Masu staviti u pleh veličine 40 x 35 cm, prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Koru dobro ohladiti i iseći dužom stranom na 3 dela.
Prokuvati 2 dcl vode, 2 kašike šećera i na kraju dodati 3 kašičice arome ruma.Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 4 jaja sa 200 gr prah ćećera, kuvati na pari dok se ne zgusne pa dodati 100 gr čokolade da se otopi. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešati.
Umutiti 250 gr putera ili margarina i dodati malo po malo hladnog fila muteći. Na kraju dodati 1 kašičicu arome ruma.
Filovati tortu. Koru poprskati je sa 1/3 kuvane vode. đećera i ruma, fil. kora poprskana rumom i tako redom. Kad stavimo treću koru filom premazati po vrhu i okolo.
Posuti sa rendanom čokoladom i ukrasiti po želji.

































1 коментар :

  1. Zahvaljujem na temeljnom objašnjenju!Danas ću isprobati recept jer sam sigurna da će biti ukusan!

    ОдговориИзбриши