петак, 9. децембар 2016.

Pogača savijena kifla






Potrebno je:

3 dcl mleka
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
4 kašike ulja
2 jaja
1 kašičica soli
650 gr brašna
3 kašike istopljena putera ili margarina
3  kašike ulja

Za premazivanje:

1 žumance
1 kašika ulja
1 kašika mleka
seme maka, lana i susama

Priprema:

U 3 dcl mlakog mleka staviti 1 kašičicu šećera i 1 kašiku suvog kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 2 jaja, 4 kašike ulja, 1 kašičicu soli i 650 gr brašna.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje podeliti ga na 3 nejednaka dela ( 500 gr, 400 gr i 200 gr).
Veći deo razvaljati u krug od 34 cm iseći na 6 trouglova. Svaki trougao pri vrhu zaseći  na 3 mesta, uviti kiflicu malo saviti kao potkovicu i staviti do ruba  kalupa  prečnika 26 cm prethodno podmazan puterom ili obložen papirom. Savijene kiflice premazaati sa mešavinom 3 kašike istopljena putera i 3 kašike ulja.
Drugi deo testa razvaljati u krug prečnika 25 cm, iseći na 6 trouglova, zasečenih  pri vrhu na 3 mesta, uviti kiflice malo saviti i staviti do prvog reda savijenih kiflica. Premazati sa mešavinom putera i ulja.
Treći najmanji deo testa podeliti na 8 delova.
Od 1 dela oblikovati kuglicu, od 2 dela razvaljati testo, izreckati u mrežu i obložiti kuglicu. To staviti na sredinu pogače.
Od preostalih 6 delova testa razvaljati kao lentu presaviti, urolati i staviti izmedju velikih do ruba kalupa savijenih kiflica.
Ostaviti pogaču da stane 40 minuta, premazati sa mešavinom od 1 žumanceta, 1 kašike ulja i 1 kašike mleka. Posuti pogaču sa semenkama maka, lana i susama.
Peći na 170 stepeni 40 minuta.




























Нема коментара :

Постави коментар