петак, 26. јун 2015.

Svilena torta





Potrebno je:

Za koru:

7 belanaca
300 gr šećera
1 kašika sirćeta

Za fil:

7 žumanaca
14 kašika šećera
2 pudinga od vanile
7 dcl mleka
250 gr putera ili margarina
2 dcl slatke pavlake za šlag
200 gr čokolade
100 gr mlevenog Plazma keksa
100 gr pečenih mlevenih lešnika
210 gr piškota ( 2 manja pakovanja)
2 dcl mleka

Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode

Priprema:

Umutiti 7 belanaca sa 300 gr šećera, dodati 1 kašiku sirćeta, mutiti dok se šećer ne istopi.
Masu staviti u pleh veličine 20x35 cm prethodno obložen papirom.
Rernu zagrejati na 200 stepeni staviti pleh smanjiti na 80 stepeni i sušiti 3 sata.
Za to vreme napraviti fil.
U mutiti 7 žumanaca sa 14 kašika šećera, dodati 2 pudinga od vanile i 2 dcl mleka. Masu staviti u 5 dcl vrela mleka i kuvati dok se ne zgusne. Dobro ohladiti.
Umutiti puter ili margarin i dodati hladan fil kašiku po kašiku muteći.
Umutiti 2 dcl slatke pavlake i dodavati kašiku po kašiku u fil muteći mikserom.
Fil podeliti na 2 dela. U jedan deo dodati 200 gr otopljene čokolade a u drugi deo 100 gr mlevene plazme i 100 gr pečenih mlevenih lešnika.
Filovati. Kora, fil od čokolade, poredjati piškote prethodno potapane u mleko, pa fil sa lešnikom i plazmom.
Umutiti 200 gr šlag krema sa gaziranom vodom i ukrasiti tortu.





















Постави коментар