четвртак, 07. мај 2015.

Sirup od maslačka






Maslačak je vrlo rasprostranjena biljka. Raste po livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima, baštama… Cveta u proleće kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba, a mnogi ga, zbog aromatično-gorkog ukusa, zovu i gorko zelje, žutenica ili mlečnjak…
Maslačak je pun kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za normalno funkcionisanje… Listovi ove dragocene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto gvožđa, mnogo više nego spanać.
Svi delovi maslačka su lekoviti – i cvetovi i listovi i koren. Cvetovi se beru od aprila do maja, listovi pre nego što maslačak počne da cveta, a koren se vadi u rano proleće ili ranu jesen. Listovi i koren se suše na hladnom i prozračnom mestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.
Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija.
Koren maslačka pročišćava i jača telo, pospešuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Osim toga, koristi se za lečenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.

Sirup od maslačka pravi se od cvetova , i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja, prehlade, bronhitisa, upale desni....Pije se po 1 supena kašika 3-4 x dnevno.

Za sirup nam je potrebno:

500 gr cvetova maslačka
2 litra vode
2 kg šećera
2 limuna.

Priprema:

U mešavinu  200ml vode. 100 ml sirćeta, 1 kašiku sode bikarbone potopiti limun i da stoji 1 sat.  ( tako će mo ukloniti vosak sa kore i hemikalije od prskanja)
Cvetove maslačka oprati i dobro ocediti od vode.
U posudu staviti cvetove maslačka, 2 litra vode i seckana 2 limuna zajedno sa korom.
Staviti na vatru da se greje dok ne baci 2-3 ključa, ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan masu procediti, dodati 2 kg šećera i kuvati 1,5 sat ( nekad manje nekad više zavisi zavisi koliku gustinu sirupa želimo)
Ohladiti i sipati u staklene flaše ili tegle.



















Постави коментар