понедељак, 20. април 2015.

Lala pogača




Potrebno je:

2 dcl vode
2 dcl mleka
1 kašičica šećera
25 gr svežeg kvasca
1/2 dcl ulja
1 jaje
2 kašičice  soli
800 gr brašna

Za premazivanje pogače:

1žumance
1 kašika ulja


Priprema:

U mlaku vodu i mleko staviti šećer, kvasac i 1 kašiku brašna, da stane 5-6 minuta.
Umutiti 1 jaje dodati ulje, so i vodu i mleko sa kvascem. Dodati brašno i zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje izraditi ga podeliti na 2 dela. Jedan deo oblikovati u loptu i staviti u kalup prečnika 28 cm, prethodno podmazan sa puterom ili margarinom.
Drugi deo testa podeliti na 2 dela, ( pravimo latice) oba dela razvaljati u manji krug i spojiti krugove prethodno podmazane uljem.
Tako spojene krugove zajedno razvaljati u 1 krug prečnika 28 cm, iseći krug na 8 trouglova i svaki trougao zaseći nožem na sredini.
Svaki trougao testa vrh provući kroz zasečeni deo na sredini formirati laticu koju redjamo okolo lopte testa koju smo stavili u kalup.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja,  premazati pogaču, po vrhu posuti makom ili crnim kimom, da stane 30-40 minuta i peći na 170 stepeni 35-40 minuta. Pred kraj pečenja da nam latice ne izgore po vrhu staviti papir za pečenje ili foliju i peći pogaču.















Постави коментар