субота, 14. фебруар 2015.

Slatke pečurke





Jako interesantno, posebno za dečija slavlja, ukus medenjaka u obliku pečurke.

Potrebno je:

Za testo:

1 jaje
1 žumance
100 gr šećera
200 gr meda
450 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice djumbira u prahu
2 prstohvata muškatnog oraha

Za premazivanje:

1 belance
100 gr šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
mak

Priprema:

Umutiti 1 jaje, 1 žumance sa 100 gr šećera, dodati med i na pari mešati dok se šećer i med ne istope.
Skinuti sa vatre dodati sodu bikarbonu, cimet, djumbir, muskatni orah i brašno. Zamesiti testo, podeliti na 4 dela. Tri dela testa podeliti na 30 delova (  svaki deo na 10 delova, ukupno 30 delova).
Svaki deo uvaljati u kuglicu i staviti u pleh obložen papirom. U sredinu kuglice blago pritisnuti dršku varjače da bude udubljenje.
Od 4 dela koji smo podelili na 30 delova razvaljati prutiće dužine 5-6 cm.
Peći na 180 stepeni 10-12 minuta.
Umutiti 1 belance sa šećerom u prahu i 1 kašikom soka od limuna.
Donji deo šešira pečurke premazati sa umućenim belancetom, staviti u udubljenje šeširića dršku pečurke, ( vrh drške premazati belancetom pa staviti u udubljenje šeširića, da se zalepi) koju isto premazati sa belancetom. Vrh drške uvaljati u mak.


















Постави коментар