четвртак, 08. јануар 2015.

Česnica ( Božićna pogača)





Božićna trpeza ne može da prodje bez česnice koja se mesi rano ujutru na Božić.
Jede se za vreme Božićnog ručka, po starinskom običaju ne seče se nožem već se lomi rukama.
U česnicu se stavlja novčić, koji bi onome ko ga bude pronašao u svom parčetu česnice, trebao da donese sreću tokom cele godine.
Svake godine ujutru na Božić mesim česnicu recept je uvek isti samo ukrašavanje svake godine različito.

Potrebno je:

700 gr brašna
3 kašike ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika sirćeta
1 kašičica soli
oko 4 dcl hladne vode

Za ukrase:

150 gr brašna
prstohvat soli
1 kašika gustina
voda

Priprema:

U posudu staviti brašno, so, prašak za pecivo, sodu, ulje, dodati malo po malo vode i zamesiti testo koje se ne lepi za ruke.
Ostaviti da stane 5 minuta i ponovo izraditi testo. Tako 3 puta da stane 5-6 minuta pa izraditi testo. Zadnji put kad izradimo testo oblikovati u pogaču i staviti u tepsiju. Pogača da stane dok ne napravimo ukrase.
Zamesiti 150 gr brašna, 1 kašiku gustina, prstohvat soli i vode da testo bude čvrsto da se ne lepi za ruke.
Od testa praviti ukrase. Pogaču premazati sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom vode, zalepiti ukrase. Viljuškom okolo izbockati pogaču.
Da bi ukrasi imali zlatno žutu boju pre pečenja ukrase premazati sa izmešanom 1 kašičicom ulja, 1 kašičicom vode i 1/2 kašičice kurkume u prahu.
Peći pogaču na 180 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.





















Постави коментар